- 1100 g szynki wieprzowej
- 1 płaska łyżeczka soli peklowej
- 1/4 łyżeczki papryki chili mielonej
- 1 płaska łyżeczka młotkowanego pieprzu z kolendrą
- 1 łyżka papryki słodkiej mielonej Skworcu
- 2 łyżki majeranku suszonego Skworcu
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego Skworcu
Mięso umyłam w zimnej wodzie. Osuszyłam ręcznikiem papierowym. Przyprawy wsypałam do małej miseczki. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę. Wszystko razem wymieszałam i mieszanką natarłam mięso. Szczelnie zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na 3 dni. Po trzech dniach przełożyłam mięso na folię aluminiową i ciasno owinęłam. Włożyłam do teflonowej blaszki. Podlałam wodą tak, aby ta pokryła całe dno i wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyłam temperaturę na 180 stopni i piekłam 70 minut. Podczas pieczenia podlewałam wodą, tak aby cały czas woda pokrywała dno blaszki. Po tym czasie wyjęłam mięso z piekarnika, wyciągnęłam je z folii i położyłam na duży płaski talerz aby odpoczęło.
PUREE ZIEMNIACZANE Z WASABI:
- 3 średnie ziemniaki
- 1 łyżka chrzanu wasabi
- 1 łyżka masła
Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie. Ugotowane odcedziłam i mikserem zmiksowałam razem z masłem i chrzanem wasabi na jednolitą masę.
SOS MUSZTARDOWO =CHRZANOWY Z ŻURAWINĄ:
- 2 łyżki musztardy (ja użyłam musztardę z oliwą z oliwek i octem balsamicznym BRAVA
- 4 łyżki Chrzanu z Żurawiną ETERNO
- 1 łyżka syropu klonowego Skworcu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki soli
- świeżo zmielony pieprz
W rondelku na małym ogniu rozpuściłam masło, następnie dodałam chrzan z żurawiną, musztardę i syrop klonowy. Cały czas podgrzewałam. Wymieszałam wszystko razem i dodałam śmietanę oraz przyprawy. Nie doprowadziłam do zagotowania się sosu.
DODATKOWO:
- pietruszka posiekana
- Śliwki w zalewie słodko-kwaśnej ETERNO
Podanie:
Tak jak widać na załączonych obrazkach ziemniaczki wyłożyłam na talerz, obol kilka łyżek sosu, plaster szynki i śliwki z zalewy słodko-kwaśnej.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)