lutego 18, 2015

Brokuł Zapiekany pod Parmezanem


Jeśli nie lubicie brokuła ze względu na jego charakterystyczny smak, musicie spróbować tego. Mój syn zwykle brokuła wybiera z potraw i zostawia. W przypadku tego dania zjadł cały talerz. Da się? Da się! Zapracowani? Żyjecie w biegu? Przepis w sam raz, szybki, prosty i smaczny. Mało skomplikowany, więc nie trzeba lecieć do sklepu po całą listę składników. Ja użyłam mrożonego, taki miałam w zamrażarce, więc bez sensu by było abym biegła do sklepu po świeżego. Skąd przepis? Oglądam program, w którym gotuje Michel Moran i on robiła takiego brokuła, a że narobił mi tym smaka, brokuła zrobiłam i ja :)



Składniki:
  • 450 g brokuła mrożonego lub jeden świeży
  • ok. 50 g masła
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • ok. 60 g sera parmezan (ja użyłam greckiego kefalograviera, bo jest podobny do parmezanu)
  • zioła prowansalskie
  • sól 
  • świeżo zmielony pieprz
  • sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:
Brokuła ugotowałam w dobrze osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Ugotowałam go al dente, dosłownie kilka minut. Formę ceramiczną nasmarowałam masłem, posypałam startym serem i na to poukładałam różyczki brokuła. Same różyczki, bo poodcinałam wszystkie grube "łodygi". Brokuła posypałam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, polałam sokiem z cytryny i kremówką, na wierzch starłam ser i posypałam po wierzchu. Na samym końcu poukładałam kawałeczki masła, żeby ser nam się ładnie i równo rozpuścił. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam ok 5 minut.Można zjeść brokuła jako starter, ale świetnie pasuje jako dodatek do ryby, czy drobiu. Smakowało bardzo :)
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger