lutego 03, 2015

Pizza z Konfiturą Figową, Trzema Serami, Rozmarynem i Granatem


Taką pizzę wymyślić mogła jedynie Blondynka :) W tym przypadku wszystko zaczęło się od konfitury figowej. Pomyślałam, że skoro figi można zapiekać z serem camembert, więc z konfiturą połączyć też można. A jak camembert to lazur i mozarella będą pasować. Więc miałam już słodki i słony, teraz pasowałoby dorzucić coś ostrego, aby nie było mdło i tu padło na świeżą papryczkę pepperoni. Niby wszystko jest, ale brakuje mi czegoś zielonego... rozmaryn przecież świetnie komponuje się z serami, więc dołączyłam do reszty kompozycji. Hmm.... dużo tej pepperoni poszło, więc przydałaby się jakaś "gaśnica" i na koniec wpadł granat! Tak oto poznaliście zarys tego co działo się w mojej głowie podczas przygotowywania tej pizzy. Wyszła świetnie, smaki jak przeczytaliście wyżej świetnie się uzupełniały. Każdy składnik miał określone zadanie.



Składniki na pizzę o średnicy 31 cm:
  • 13 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 0
  • 3/4 szklanki mąki pszennej typ 450
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

DODATKOWO:
  • konfitura figowa z Puglii
  • 1 czerwona papryczka pepperoni
  • 1 ser camembert 
  • 1 ser z niebieską pleśnią np.Lazur
  • listki z gałązki rozmarynu
  • 1 owoc granatu

Wykonanie:
Do miski wsypałam sól, następnie przesiałam mąki, zrobiłam wgłębienie, do którego wsypałam cukier, pokruszyłam drożdże i wlałam ciepłą wodę, jednocześnie mieszając w taki sposób, aby wymieszać drożdże, zagarniając przy tym trochę mąki. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam na kilkanaście minut. W momencie, w którym rozczyn podwoił swoja objętość, w początkowej fazie wszystkie składniki wymieszałam łyżką, a potem wyrabiałam ciasto ręką. Kiedy ciasto przestało przyklejać się do dłoni, dodałam oliwę z oliwek i wyrabiałam do czasu, w którym ciasto przestało błyszczeć. Z ciasta uformowałam kulę, którą przykryłam ściereczką i odstawiłam na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie uderzam pięścią w ciasto, aby pozbyć się powietrza i z kulki rozkręcam placek o średnicy 31 cm.
Rozkręcony placek posmarowałam konfiturą figową, na niej poukładałam plastry serów, a na sery poukładałam krążki papryczki pepperoni. Pizzę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220 -240 stopni i piekłam przez około 20 minut. Upieczoną pizzę posypałam listkami rozmarynu i ziarenkami granatu. Wyszło pysznie!
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger