marca 31, 2015

Muffinki Cytrynowe z Kandyzowaną Skórką Cytrynową


To muffinki, które piekłam jeszcze w czasach, w których w kuchni poruszałam się jak dziecko we mgle. Kiedy bałam się coś zmienić i wolałam się trzymać kilku sprawdzonych przepisów, bałam się nowego. Więc jeśli w tamtych czasach mi wychodziły, więc wniosek nasuwa się taki, że są mało wymagające i bardzo łatwe. Nawet nie musimy używać miksera. 

Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt.


SKŁADNIKI:
  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g cukru
  • 185 ml maślanki
  • 2 łyżki startej skórki cytrynowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki skórki cytrynowej kandyzowanej
  • 2 jajka
  • 20 g stopionego masła (możesz pominąć olej kokosowy i użyć 110 g masła roztopionego)
  • 75 g oleju kokosowego

Wykonanie:
Suche składniki wymieszałam w jednej misce. W drugiej misce roztrzepałam trzepaczką mokre składniki. Potem mokre wlałam do suchych i wymieszałam wszystko dużą łyżką. Napełniłam papilotki do max. 2/3 wysokości. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 15-20 minut do tzw. suchego patyczka.

UWAGI:
  • Zawsze wychodzą.
  • Czasami dodaję do nich pokrojoną w kostkę czekoladę, czasami do środka wkładam całą kostkę :)
  • Pyszne jak na końcu wmieszamy w ciasto świeże maliny.
  • Można przed upieczeniem w środek włożyć konfiturę wiśniową lub truskawkową.
  • Każdy może opracować własną kombinację dodatków, którą z przyjemnością i ja poznam :)
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

1 komentarz:

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger