- ok. 2 opakowania herbatników maślanych pełnoziarnistych
- 1 puszka masy krówkowej o smaku orzechowym (400 g)
- 1 puszka masy krówkowej kajmak (400 g)
- 3 szklanki mleka (750 ml)
- 3/4 szklanki cukru
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 125 g masła
- 4 łyżki maki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 600 ml śmietany kremówki 36% + 1 łyżka cukru pudru
- gorzka czekolada starta na tarce p drobnych oczkach do oprószenia
marca 31, 2015
Ciasto jak 3 BIT
8 komentarzy:
Cześć, jestem Blondynka.
Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.
Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.
Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.
W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.
Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.
Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!
Zachwycające ciacho - nie tylko dla dzieci! Chętnie poczęstowałabym się do kawy! :)
OdpowiedzUsuńObłędnie słodkie, ale za to jakie pyszne! :)
OdpowiedzUsuńWcale nie trzeba dawac dwóch mas krowkowych....
OdpowiedzUsuńWystawrczy jedna puszka i to najlepiej mleko skondensowane slodzone (gotować 3 h). A zamiast smietay kremówki, która bedzie sztywna dopiero po trzymaniu placka w zamrazarce inaczej sie bedzie rozlewac smietana lepiej uzyc 2 snieżek i smietanfix :) slodsze i lepszy efekt
OdpowiedzUsuńNam chodziło o grubszą warstwę kajmaku i dwie puszki były zamierzone, a chemicznych ulepszaczy do kremówki praktycznie nie używam,kremówkę wystarczy dobrze ubić i się nie rozlewa, ja nie mam z tym problemu. Pozdrawiam ;)
UsuńDobre... śnieżki ze smietanfixem - to może od razu lepiej iść do cukierni i kupić sobie chemiczne ciasto. Porządna śmietana dobrze ubita nie potrzebuje zamrażarki.
UsuńA gotowanie puszki z mlekiem to niezdrowy przeżytek, tak się robiło w czasach, gdy firmy nie produkowały gotowego kajmaku. Wystarczy wybrać taki, w składzie którego jest po prostu mleko i cukier. Albo po prostu zrobić go samemu.
a gdzie maslo dodalas 125g ???
OdpowiedzUsuńDziękuję, cenna uwaga, przeoczyłam. Do gorącego budyniu włożyłam masło , zmiksowałam szybko i gorący budyń z masłem wylałam na herbatniki. Masa identyczna jak przy cieście Królewicz. Dziękuję, już poprawiłam opis.Pozdrawiam
Usuń