marca 08, 2015

Sałatka z Kaszą Bulgur, Pieczonymi Batatami, Pestkami Dyni w Imbirowej Marynacie z Cynamonowym Winegret


Strasznie byłam ciekawa jak smakują bataty. Bardzo mi się podobały dania z nimi, jednak do dziś nie miałam pojęcia jak smakują. A jak nie znam smaku to zwykle sięgam po sprawdzony przepis. W tym wypadku tradycyjnie zajrzałam do Kwestia Smaku. Nie chciałam biegać do sklepu z długaśną listą, więc na początek wybrałam taką sałatkę. Podczas jej przygotowania, kiedy już spróbowałam kawałek batata pozwoliłam sobie na małe zmiany. Dodatkowo dorzuciłam świeże truskawki, co okazało się strzałem w dziesiątkę, bo nadały całej sałatce lekkości i świeżości. Powiem Wam tylko ja odpłynęłam. Ta sałatka jest mega pyszna, mega aromatyczna, mega łatwa i mega sycąca! Kochani bierzcie się za nią, bo warto!



Składniki na minimum 2 porcje:
  • 1/2 szklanki nie ugotowanej kaszy bulgur
  • 2 garści rukoli
  • kilka truskawek
Pieczone Bataty:
  • 1 batat (słodki ziemniak)
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 średniej papryczki chili
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
Winegret:

Wykonanie:
Włączyłam piekarnik i ustawiłam temperaturę na 220 stopni. W czasie kiedy się nagrzewał,wsypałam kaszę bulgur do garnka i zalałam 1 szklanką zimnej wody. Doprowadziłam wodę z kaszą do wrzenia na dużym płomieniu, następnie zmniejszyłam płomień, przykryłam garnek pokrywką i gotowałam na bardzo małym ogniu przez około 10 minut, do momentu aż kasza wchłonie całą wodę.
W czasie kiedy kasza się gotowała, a piekarnik nagrzewał zabrałam się za bataty. Batata obrałam ze skórki, pokroiłam w większą kostkę i wysypałam na blachę. Posypałam je solą i pieprzem. Posypałam czosnkiem i chili pokrojonymi w plasterki i pestkami dyni. Polałam wszystko oliwą wymieszaną z imbirem i wymieszałam wszystko dokładnie, aby olej ładnie pokrył każdą kosteczkę batata. Blachę wstawiłam do piekarnika i piekłam w temperaturze 220 stopni 10 minut, w połowie czasu przemieszałam bataty.
W czasie, w którym bataty się piekły zajęłam się winegretem. Do małej miseczki wlałam oliwę, syrop klonowy, sok z cytryny, wsypałam cynamon doprawiłam solą i pieprzem, wymieszałam. Upieczone bataty wysypałam do garnka z kaszą bulgur, wymieszałam i wlałam do niego połowę winegretu i ponownie wymieszałam. Na talerz wyłożyłam garść rukoli, na nią kilka łyżek pieczonego batata z kaszą bulgur, polałam łyżką pozostałego winegretu, na wierzchu ułożyłam kilka plasterków świeżych truskawek. Na zdjęciach macie wersję z truskawkami i bez nich. Ja polecam z truskawkami, bo to one nadały sałatce lekkości i orzeźwienia.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger