Bagietki, bagietki, jak tu zrobić bagietki w domu, aby kształtem były podobne jak te ze sklepu? Aby nie były twarde na drugi dzień? No właśnie tak jak to zobaczycie w tym poście. Dzięki temu, że piekłam je w dużej ilości pary, wyszły chrupiące z wierzchu i miękkie od spodu. Wierzchnia chrupkość była delikatna, a na drugi dzień po wyciągnięciu ich z worka bagietka była nadal świeża i mięciutka, nadal smakowała cudownie. Bagietki zdobyły ogromną ilość punktów u mojego krytyka kulinarnego, mojego syna :) Młody zachwycony, mało tego powiedział, że lepsze niż sklepowe i zapytał czy będę mogła je piec codziennie :)
Kształt bagietki wyszedł idealnie! To wszystko dzięki formie do wypieku bagietek. Wyszedł identycznie jak te sklepowe. Na spodniej części pieczywa uzyskałam nawet charakterystyczne kropeczki, które odcisnęły się od formy. Ta forma do bagietek to nie jest taka zwyczajna forma, czekałam ponad pół roku aż pojawi się w polskich sklepach internetowych. Pojawiła się w końcu moja wyczekana forma CRUSTY BAKE firmy Kitchen Craft.
Dlaczego ta a nie inna? Crusty Bake posiada perforowaną podwójną powłokę non stick, z doświadczenia wiedziałam już, że dzięki temu ciasto nie będzie się przyklejało, nie będę musiała formy niczym natłuszczać ani posypywać i co najfajniejsze, mycie będzie lekkie i przyjemne, bo forma po upieczeniu wygląda jakby była czysta, bo nic się przywiera i nic się na niej nie przypala. Co daje perforowane dno? Idealne wypieczenie, idealną cyrkulację gorącego powietrza i chrupiące spód, ale chrupiący spód pokażę Wam innym razem, bo w przypadku tych bagietek piekłam je w taki sposób aby spód był miękki, więc tu widzicie, że forma jest również funkcjonalna, bo można osiągnąć w niej to co się chce. Dzięki perforowanej strukturze formy możemy nasze wypieki w niej studzić, ciasto nie wilgotnieje. Forma jest solidna, dobrze, wyważona i trudno Wam będzie ją wygiąć ;) Na koniec taka ciekawostka, produkty linii Crusty Bake firmy Kitchen Creaft w 2014 roku zdobyły odznaczenie Master Class, producent daje na swoje produkty aż 20 lat gwarancji! Nieźle, prawda? Produkty nie zawierają szkodliwych związków niklu.
Tak forma wygląda po upieczeniu bagietek :)
Przeglądając internet w poszukiwaniu Crusty Bake na dzień dzisiejszy tylko sklep internetowy www.dowarzyw.pl ma największy wybór blach Crusty Bake. Jeden tylko sklep posiadał, ale tylko formę do tarty. Tamtego nie znam, więc nie mogę nic napisać. Do Warzyw polecam z czystym sumieniem. Wielu z Was robiło już tam zakupy i miło mi było czytać, jak pisaliście, że faktycznie jest to sklep z ogromnym asortymentem, wciąż poszerzającym swoją ofertę, dodatkowo pracują tam ludzie, dla których klient jest bardzo ważny, co przekłada się na najwyższy poziom obsługi klienta i ekspresowe dostarczanie przesyłek, oraz co najważniejsze, przesyłki są perfekcyjnie pakowane, nawet gdyby kurier w drodze do Was "wywinął orła", znaczy się wywrócił, to produkt jaki zamówiliście nie ulegnie uszkodzeniu. Pod napisanymi słowami śmiało podpisuję się swoim nazwiskiem, na pewno będziecie zadowoleni. A teraz zapraszam po przepis, który znalazłam na Moje Wypieki!
Składniki na 2 szt bagietek o dł. ok. 32 cm!
- 1 szklanka ciepłej wody
- 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży (instant)
- 1 łyżka cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2 szklanki mąki pszennej typ 650
- 1 szklanka mąki pszennej typ 450
- ziarna sezamu do posypania
Wykonanie:
Drożdże rozpuściłam w ciepłej wodzie, do której dodałam odrobinę cukru i odstawiłam miseczkę na 5 minut.
W tym czasie do miski wsypałam 2 szklanki mąki pszennej, sól, resztę cukru, wymieszałam łyżką i dodałam miękkie masło. Wszystko razem wymieszałam do momentu aż powstała taka miękka kruszonka. Dopiero wtedy wlałam rozpuszczone drożdże i wymieszałam wszystko, potem dosypałam ostatnią szklankę mąki. Wszystko wyrabiałam kilkanaście minut. Odstawiłam do wyrośnięcia na około 10 minut.
Po tym czasie ponownie wyrobiłam ciasto, które potem uformowałam w kulę i włożyłam do miski oprószonej lekko mąką, miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam na 2 godziny. W tym czasie ciasto podwoiło swoją objętość.
Po tym czasie ciasto wyjęłam na blat i dałam mu 10 minut aby odpoczęło. Ciasto podzieliłam na dwie części. Każdą część rozwałkowałam i uformowałam w bagietkę.
Obie bagietki ułożyłam w formie do bagietek Crusty Bake Kitchen Craft, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. Ile czasu? Hmm, bagietki powinny podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte bagietki ponacinałam ostrym nożem, wierzch posmarowałam mlekiem.
Pieczenie: Do piekarnika wstawiłam głęboką formę tą, która była w komplecie z piekarnikiem i wypełniłam ją wodą. Ta duża powierzchnia parującej wody dała mi efekt miękkiego spodu. Pierwsze 10 minut piekłam w temperaturze 220 stopni, po tym czasie zmniejszyłam temperaturę na 200 stopni i piekłam kolejne ok. 20 - 30 minut. Każdy piekarnik piecze inaczej, więc sprawdzajcie sobie stan upieczenia bagietek.
Mniam... przepis brzmi apetycznie
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają!
OdpowiedzUsuńsuper i naprawde wygladaja i smakuja rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuń