września 11, 2015

Jeżyny w Syropie z Cukrem Kandyzowanym


Kolejna propozycja na jeżynki w syropie, tym razem z mieszanką cukrów :) Szperając w necie nie widziałam aby się ktoś zbytnio zajmował się jeżynami, malinami owszem, a jeżynami raczej nie bardzo. Tak więc przez przypadek wpadłam na Damsko- męskie spojrzenie na kuchnię, gdzie maliny zalano takim syropem ja postanowiłam zalać, ale jeżyny. Próbowałam po dwóch tygodniach i są fajne! Dlatego, że próbowałam i że smakowało mi, no i że łatwe to przepis trafił na mój blog.


Składniki:
  • jeżyny
  • 1 i 1/2 szklanki cukru białego
  • 1/2 szklanki domowego cukru z wanilią
  • 1/2 szklanki cukru kandyzowanego 
  • 1 i 1/2 litra wody

Wykonanie:
Wszystkie składniki oprócz jeżyn umieściłam w garnku i ugotowałam syrop. Gotowałam do momentu lekkiego zgęstnienia syropu. W czasie, w którym gotował się syrop oczyszczone i przebrane jeżyny poukładałam w słoikach. Potem gorącym syropem zalałam owoce w słoikach, syn pomógł mi mocno zakręcić słoiki, które potem umieściłam w dużym garnku, którego dno wyłożyłam lnianą ściereczką, zalałam gorącą wodą, garnek przykryłam pokrywką i gotowałam od 5- 10 minut od momentu zagotowania się wody. Czas zależał od wielkości słoików, miałam różne wielkości, bo trochę tego się naprodukowałam :) Potem słoiki powyciągałam i ustawiłam na ręczniku, drugim ręcznikiem otuliłam słoiki i pozostawiłam do całkowitego wystygnięcia.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)


Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger