listopada 04, 2015

Ciastka Kruche z Dżemem


Ciasteczka, jak jak dawno nie piekłam ciasteczek. Kiedyś mi je pokazał syn, że zjadłby takie przełożone dżemem, kiedy w końcu załapałam natchnienie na pieczenie ciastek, wybrałam właśnie te, z Moje Wypieki. Przy każdych ciastkach wycinanych jedną partię wałkuję wałkiem do tłoczenia wzorów, tak szukam sobie ciasta idealnego do takich "zabaw". Ciastka są mega pyszne i takie delikatne, dla nas super!



Składniki na ok.24 ciastka:
  • 230 g mąki pszennej
  • 175 g masła, schłodzonego
  • 90 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • Truskawella (dżem truskawkowy z czekoladą)


Wykonanie:
Ze wszystkich składników (oprócz dżemu) zagniotłam ciasto, które schłodziłam godzinę w lodówce. Po tym czasie rozwałkowałam na grubość około 3 mm i powycinałam ciastka. W połowie ciastek wycięłam otworki w różnych kształtach. Ciastka piekłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Po wystudzeniu ciastek przełożyłam je dżemem tak jak to widać na zdjęciach. Gorące ciastka są bardzo delikatne, więc przy przekładałam szpatułką bardzo ostrożnie.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger