Ciasteczka, jak jak dawno nie piekłam ciasteczek. Kiedyś mi je pokazał syn, że zjadłby takie przełożone dżemem, kiedy w końcu załapałam natchnienie na pieczenie ciastek, wybrałam właśnie te, z Moje Wypieki. Przy każdych ciastkach wycinanych jedną partię wałkuję wałkiem do tłoczenia wzorów, tak szukam sobie ciasta idealnego do takich "zabaw". Ciastka są mega pyszne i takie delikatne, dla nas super!
- 230 g mąki pszennej
- 175 g masła, schłodzonego
- 90 g cukru pudru
- 1 żółtko
- Truskawella (dżem truskawkowy z czekoladą)
Wykonanie:
Ze wszystkich składników (oprócz dżemu) zagniotłam ciasto, które schłodziłam godzinę w lodówce. Po tym czasie rozwałkowałam na grubość około 3 mm i powycinałam ciastka. W połowie ciastek wycięłam otworki w różnych kształtach. Ciastka piekłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Po wystudzeniu ciastek przełożyłam je dżemem tak jak to widać na zdjęciach. Gorące ciastka są bardzo delikatne, więc przy przekładałam szpatułką bardzo ostrożnie.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)