Składniki na 12 szt:
- 200 g białej czekolady
- 1/4 szklanki (60 ml ) śmietany kremówki 30%
- 1 łyżeczka zielonej herbaty Matcha
- 100 g czekolady gorzkiej
Wlałam śmietanę kremówkę do rondelka i mocno podgrzałam, wsypałam przesianą herbatę matcha, wymieszałam, zestawiłam z ognia, wsypałam posiekaną białą czekoladę, postawiłam na minimalny ogień i podgrzewając cały czas mieszałam do momentu rozpuszczenia czekolady. Natychmiast zestawiłam z ognia. Masę przelałam do miseczki wystudziłam i wstawiłam do lodówki. Ja jestem typem niecierpliwym i po godzinie w ekspresowym tempie lepiłam kulki, ale Wam proponuję masę wstawić do lodówki na całą noc.
Ulepione kulki poukładałam na tacy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam ją do lodówki. Po godzinie rozpuściłam na parze gorzką czekoladę, wyciągnęłam kulki i oblałam je rozpuszczoną czekoladą, odkładając je na tacę. Po oblaniu wszystkich kulek posypałam je odrobiną herbaty matcha i wstawiłam do lodówki w celu zastygnięcia czekolady. Potem tylko pralinki poprzekładałam do mini papilotek.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
znakomite!
OdpowiedzUsuńGdzie kupie ta herbate
OdpowiedzUsuńNazwa herbaty jest linkiem, który przekierowuje na sklep , w którym się zaopatruje.
Usuń