- biszkopt z 2 jajek <------ przepis
- podłużne biszkopty
- posypka rum i wanilia De Luxe (ze sklepu Lidl)
- gorzkie kakao
- ok.200 ml mocnego naparu kawy
- 2-3 łyżki kremu kawowego De Luxe (też z Lidl)
- 250 g serka mascarpone
- 1 jajko (osobno białko i żółtko)
- 1/2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka likieru Amaretto
Wykonanie:
Upieczony i wystudzony biszkopt umieściłam w tortownicy, nasączyłam kawą
Posmarowałam go cienką warstwą kremu kawowego,
na który poukładałam nasączone kawą podłużne biszkopty.
Jajko wyparzyłam, oddzieliłam żółtko od białka. W jednej misce miksowałam żółtko z cukrem pudrem na puszystą jasną masę, zmniejszyłam obroty miksera i po łyżce dodawałam serek mascarpone i miksowałam do połączenia się składników. Następnie dodałam likier Amaretto. W drugiej misce ubiłam białko na sztywną pianę, którą wyłożyłam do miski z żółtkami i serkiem i wszystko wymieszałam łyżką do połączenia się składników. Tą masą tiramisu zalałam nasączone biszkopty poukładane na kremie kawowym.
Całość posypałam gorzkim kakao i posypałam posypką rum i wanilia. Tortownicę wstawiłam do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie ciasto bardzo fajnie się kroiło i świetnie smakowało.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)