stycznia 31, 2016

Ćwikła


Ćwikła to jest jeden z ulubionych dodatków obiadowych mojego syna. Przygotowanie jej to raptem kilka chwil, oczywiście pomijając gotowanie samych buraków, duży garnek do ich gotowania  i kilka produktów do przyprawienia buraków. Jak już mamy ugotowane buraki to potem akcja jest szybka, obieram w rękawiczkach lateksowych, potem nie mam problemów z domyciem dłoni i paznokci, a ścieranie? Ścieram w moim wysłużonym malakserze i potem zostaje tylko doprawienie ćwikły według własnych 
upodobań. No to co? Zabieramy się za buraki?



Składniki:
  • buraki
  • chrzan
  • musztarda
  • sól
  • cukier
  • sok z cytryny

Wykonanie:
Na początku buraki dokładnie myję pod bieżącą wodą, wkładam do dużego garnka, zalewam wodą i gotuję do miękkości. Potem odcedzam je na durszlaku i jeszcze ciepłe obieram ze skórki. Studzę i ścieram na tarce o drobnych oczkach lub ścieram przy pomocy malaksera. Potem doprawiam musztardą, chrzanem, solą, cukrem i sokiem z cytryny. Zwykle doprawiam z synem i razem dopracowujemy smak, który obojgu nam najbardziej smakuje. Ćwikłę przekładam do słoików i wstawiam do lodówki. Nie pasteryzuję, bo słoiki zwykle znikają w przeciągu kilku dni.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger