- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 500 g mąki żytniej jasnej typ 720
- 450 ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli
Wykonanie:
Mąkę przesiałam, wsypałam sól i wymieszałam wszystko. Następnie dodałam zakwas i mieszając mikserem ręcznym ze spiralnymi końcówkami wlewałam wodę. Mieszałam tylko do połączenia składników. Ciasto jest mocno klejące. Keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia, który spryskałam olejem i obsypałam otrębami żytnimi i dopiero wyłożyłam ciasto do tak przygotowanej formy. Formę przykryłam ściereczką i pozostawiłam na blacie kuchennym na całą noc. Rano nagrzałam piekarnik do 210 stopni. Ściągnęłam ściereczkę z formy, ciasto ponacinałam w kilku miejscach, wierzch ciasta zwilżyłam wodą i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Po tym czasie wyciągnęłam chleb z piekarnika, potem z foremki, ściągnęłam papier do pieczenia i odstawiłam do całkowitego wystudzenia, studziłam na kratce tej od kompletu z piekarnikiem.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)