lutego 02, 2016

Bardzo Łatwy Chleb Żytni na Zakwasie - Nocny


Moja przygoda z zakwasem i pieczywem na zakwasie zaczęła się dosyć niedawno, niecały miesiąc temu. Na chwilę obecną mam już za sobą kilka upieczonych chlebów. Jak na razie najbardziej przypadł mi do gustu ten przepis. Jest dość wilgotny, lekko kwaśny i bardzo długo jest miękki i świeży. Przepis znalazłam na stronie Smakowity Chleb, jednak sposób przygotowania zmodyfikowałam pod siebie. Nastawiam chleb na noc, a piekę rano po przebudzeniu. Taka forma jest najwygodniejsza zarówno do mojego charakteru jak i stylu życia. Śpiąc nie odczuwam tego czasu czekania na wyrośnięcie. 



Składniki:
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 500 g mąki żytniej jasnej typ 720
  • 450 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli

Wykonanie:
Mąkę przesiałam, wsypałam sól i wymieszałam wszystko. Następnie dodałam zakwas i mieszając mikserem ręcznym ze spiralnymi końcówkami wlewałam wodę. Mieszałam tylko do połączenia składników. Ciasto jest mocno klejące. Keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia, który spryskałam olejem i obsypałam otrębami żytnimi i dopiero wyłożyłam ciasto do tak przygotowanej formy. Formę przykryłam ściereczką i pozostawiłam na blacie kuchennym na całą noc. Rano nagrzałam piekarnik do 210 stopni. Ściągnęłam ściereczkę z formy, ciasto ponacinałam w kilku miejscach, wierzch ciasta zwilżyłam wodą i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Po tym czasie wyciągnęłam chleb z piekarnika, potem z foremki, ściągnęłam papier do pieczenia i odstawiłam do całkowitego wystudzenia, studziłam na kratce tej od kompletu z piekarnikiem.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)



3 komentarze:

  1. piękny chleb. Fajnie by było jakby mi chociaż raz w życiu wyszedł zakwas. Nie wiem czemu, ale totalnie nie mam do tego ręki;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. woda, mąka żytnia, cierpliwość i jest:)

      Usuń

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger