lutego 05, 2013

Drożdżówki domowe


Źródło: Notes Rodzinny


SKŁADNIKI:
50 dag mąki pszennej
1 żółtko
1 jajko
2 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
4 dag drożdży
1 szkl letniego mleka
5 dag rozpuszczonego masła
1/2 słoiczka dżemu (najlepiej własnej roboty) :)
masło do formy
kruszonka

Wykonanie:
Z drożdży, mleka, dwóch łyżek mąki i cukru przygotować rozczyn. Po spienieniu rozczynu dodać go do mąki wraz z żółtkiem, masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Zarobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia.  Rozwałkować na dowolnie wybrane przez siebie kształty i utworzyć drożdżówki o wybranym przez siebie kształcie. Gotowe odstawić w ciepłe miejsce. Ułożyć na natłuszczonej blaszce, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką, albo grubym cukrem. Piec 10-30 minut w temperaturze 220 stopni.

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger