lutego 05, 2013

Mleczna Kanapka


To ciasto piekłam na Święta Bożego Narodzenia - w domu zrobiło furorę wśród męskiej części rodziny. Zniknęło do ostatniego okruszka w ciągu dwóch dni:)
Żródło: MW

Nadszedł w końcu ten dzień, w którym udało mi się wstawić lepsze i wyraźniejsze zdjęcie tego ciasta. To ze zdjęcia poszło na imprezę klasową do szkoły mojego syna. Dzieciaki, a raczej nastolatki były zachwycone, fajnie. O to właśnie chodziło :)


KAKAOWY BISZKOPT:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki maki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubiłam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodałam cukier. Kiedy cukier przestał być wyczuwalny w białkach dodałam żółtka. Miksowałam dalej. Dodałam olej, a na końcu przesiałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, oczywiście przesianą i delikatnie wmieszałam do masy jajecznej.
Ciasto wyłożyłam do formy  25x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni, do tak zwanego suchego patyczka.


MLECZNA MASA:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mleka w proszku niebieskiego pełnego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 350 g masła
  • 16 g cukru waniliowego
Mleko zwykłe zagotowałam z cukrem i cukrem wanilinowym, ostudziłam. W misce masło utarłam na puszystą masę. Cały czas miksując powoli wlewałam wystudzone mleko, na końcu partiami wsypywałam przesiane mleko w proszku i miksowałam do gładkości.

Ostudzony biszkopt przekroiłam wzdłuż, przełożyłam masą, na wierzch wylałam czekoladę.


POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 70 g masła
Masło i czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej. Lekko przestudziłam. Gotową polewą polałam ciasto.
Ciasto przechowujemy w lodówce, ale najlepiej wyciągnąć je z lodówki na 1-2 godziny przed podaniem, bo masa dość twardnieje> ciasto wyciągnięte trochę wcześniej jak dla nas ma konsystencję idealną, a smak, no cóż zawsze znika bardzo szybko :)
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger