lutego 05, 2013

Mleczna Kanapka


To ciasto piekłam na Święta Bożego Narodzenia - w domu zrobiło furorę wśród męskiej części rodziny. Zniknęło do ostatniego okruszka w ciągu dwóch dni:)
Żródło: MW

Nadszedł w końcu ten dzień, w którym udało mi się wstawić lepsze i wyraźniejsze zdjęcie tego ciasta. To ze zdjęcia poszło na imprezę klasową do szkoły mojego syna. Dzieciaki, a raczej nastolatki były zachwycone, fajnie. O to właśnie chodziło :)


KAKAOWY BISZKOPT:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki maki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubiłam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodałam cukier. Kiedy cukier przestał być wyczuwalny w białkach dodałam żółtka. Miksowałam dalej. Dodałam olej, a na końcu przesiałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, oczywiście przesianą i delikatnie wmieszałam do masy jajecznej.
Ciasto wyłożyłam do formy  25x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni, do tak zwanego suchego patyczka.


MLECZNA MASA:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mleka w proszku niebieskiego pełnego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 350 g masła
  • 16 g cukru waniliowego
Mleko zwykłe zagotowałam z cukrem i cukrem wanilinowym, ostudziłam. W misce masło utarłam na puszystą masę. Cały czas miksując powoli wlewałam wystudzone mleko, na końcu partiami wsypywałam przesiane mleko w proszku i miksowałam do gładkości.

Ostudzony biszkopt przekroiłam wzdłuż, przełożyłam masą, na wierzch wylałam czekoladę.


POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 70 g masła
Masło i czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej. Lekko przestudziłam. Gotową polewą polałam ciasto.
Ciasto przechowujemy w lodówce, ale najlepiej wyciągnąć je z lodówki na 1-2 godziny przed podaniem, bo masa dość twardnieje> ciasto wyciągnięte trochę wcześniej jak dla nas ma konsystencję idealną, a smak, no cóż zawsze znika bardzo szybko :)
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

27 komentarzy:

  1. Wygląda zajebiście, może wypróbuję na niedzielę ��, wszystkie składniki mam, uwielbiam mleko w proszku ��, polewa czekoladowa jest miękka czy krucha?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krucha, ale zawsze możesz polać gabache jak wolisz miękką. Ganache też znajdziesz na blogu ;)

      Usuń
    2. super w sobote bede piekla

      Usuń
  2. a czy mozana maslo zastapic Kasia do pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie polecam. Nie zamieniaj masła na margarynę.

      Usuń
  3. ja chciałam zapytać co do tego mleka w proszku...co to dokładnie za mleko? dostanę w supermarkecie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Ja kupuję w zwykłym spożywczaku to mleko. Wejdź sobie na przepis na Piszinger, na jednym zdjęciu widać nawet torebkę tego mleka, a tu masz link: http://blondynkagotuje.blogspot.com/2014/05/piszinger-czyli-wafle-mojego-dziecinstwa.html

      Usuń
  4. A mozna zastapic mleko w proszku podwójna iloscia zwykłego mleka czy pominąć je?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie można tego mleka niczym zastąpić i nie wolno go pominąć.

      Usuń
  5. A czy po dodaniu mleka z cukrem do masła masa ta na pewno się nie zważy ? I czy można dodać troszkę mniej masła niż te 350 g ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, trzymam się tego przepisu już od dawna i jeszcze się nie zdarzyło aby coś mi się zważyło. Nie polecam modyfikowania proporcji składników. Jeśli będziesz trzymać się zarówno wskazówek jak i proporcji tego przepisu gwarantuję, że ciasto wyjdzie pyszne i nie przysporzy Ci żadnych problemów. Nie polecam zmiany proporcji składników.

      Usuń
  6. Witam. Ciasto naprawdę pięknie wygląda. Ja używam masła roślinnego do każdego rodzaju kremu. Czy w tym przypadku też mogę tak zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie używałam masła roślinnego do kremów, więc nie jestem w stanie powiedzieć czy masa wyjdzie tak jak powinna. Może najpierw spróbuj ze zwykłym masłem, a następnym razem spróbuj z roślinnym, wtedy będziesz mieć porównanie jak powinno wyjść i jak potem wyjdzie na roślinnym, ale to już Twoja decyzja :)

      Usuń
  7. Lubie Twoje przepisy-pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, bardzo miło czytać takie słowa na koniec dnia :)

      Usuń
  8. Synek uwielbia mleczne kanapki więc chyba czas żebym zrobiła takie cudeńko :) wygląda pięknie :) a co to za dekoracją na wierzchu cZekolady? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. a morze byc proszek z mleka ale laciata

    OdpowiedzUsuń
  10. A to masło jakie ma być bo teraz zwykle jest dużo wody która sie oddziela podczas ucierania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do wszystkich swoich wypieków kupuję masło w Biedronce o zawartości tłuszczu 82%. Jeszcze nigdy nie wydzieliła mi się żadna woda o jakiej piszesz :)

      Usuń
  11. Co to za rodzaj czekolady na kleksach z kremu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To są kleksy z ubitej śmietany kremówki, a te trójkąty tym razem to są gotowe dekoracje cukiernicze.

      Usuń
  12. Można zastąpić to niebieskie mleko w proszku innym mlekiem w proszku ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musi być mleko w proszku pełne. Nie koniecznie to niebieskie. Nie granulowane,to laciate z biedronki tez może być ;-)

      Usuń
  13. Co to na kleksach z kremu i gdzie takie mozna kupic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dekoracje można kupić w cukierniach, sklepach spożywczych, zamiast trójkątów można powciskać w kleksy kwiatki, czy inne takie jakie masz w domu. Takie trójkąty też można samemu wykonać w domu ;)

      Usuń

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger