lutego 05, 2013

Muffinki cytrynowe -przepis podstawowy


Źródło: z jakiegoś czasopisma

SKŁADNIKI:
  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g cukru
  • 185 ml maślanki
  • 2 łyżki startej skórki cytrynowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 jajka
  • 110 g stopionego masła
Suche składniki wymieszać w misce, osobno wymieszać mokre, zwykłą trzepaczką. Następnie mokre wlać do suchych. Napełniać foremki do max. 2/3 wysokości. Piec w temperaturze 170 stopni, 15-20 minut, do tzw. suchego patyczka.

UWAGI:
  • Zawsze wychodzą.
  • Czasami daję pokrojona w kostkę czekoladę, czasami do środka wkładam całą kostkę. 
  • Pyszne jak na koniec wmieszamy świeże maliny.
  • Można przed upieczeniem w środek włożyć konfiturę wiśniową, albo truskawkową.
  • Każdy może opracować własną kombinację dodatków, którą z przyjemnością poznam:)
SMACZNEGO !!!


Muffinki z konfiturą w środku.
















Muffinki ze świeżymi malinami! Mniam!
Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger