- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g cukru
- 185 ml maślanki
- 2 łyżki startej skórki cytrynowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 jajka
- 110 g stopionego masła
Suche składniki wymieszać w misce, osobno wymieszać mokre, zwykłą trzepaczką. Następnie mokre wlać do suchych. Napełniać foremki do max. 2/3 wysokości. Piec w temperaturze 170 stopni, 15-20 minut, do tzw. suchego patyczka.
UWAGI:
- Zawsze wychodzą.
- Czasami daję pokrojona w kostkę czekoladę, czasami do środka wkładam całą kostkę.
- Pyszne jak na koniec wmieszamy świeże maliny.
- Można przed upieczeniem w środek włożyć konfiturę wiśniową, albo truskawkową.
- Każdy może opracować własną kombinację dodatków, którą z przyjemnością poznam:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć, jestem Blondynka.
Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.
Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.
Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.
W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.
Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.
Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!