- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g cukru
- 185 ml maślanki
- 2 łyżki startej skórki cytrynowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 jajka
- 110 g stopionego masła
Suche składniki wymieszać w misce, osobno wymieszać mokre, zwykłą trzepaczką. Następnie mokre wlać do suchych. Napełniać foremki do max. 2/3 wysokości. Piec w temperaturze 170 stopni, 15-20 minut, do tzw. suchego patyczka.
UWAGI:
- Zawsze wychodzą.
- Czasami daję pokrojona w kostkę czekoladę, czasami do środka wkładam całą kostkę.
- Pyszne jak na koniec wmieszamy świeże maliny.
- Można przed upieczeniem w środek włożyć konfiturę wiśniową, albo truskawkową.
- Każdy może opracować własną kombinację dodatków, którą z przyjemnością poznam:)