Źródło: Moje Wypieki
Składniki:
- 250 g masła miękkiego
- skórka otarta z dwóch cytryn
- 200 g drobnego cukru
- 3 jajka
- 45 g wiórków kokosowych
- 30 g zmielonych migdałów
- 2 łyżki soku z cytryny
- 375 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Masło utrzeć mikserem na jasny puch, dodać cukier i zmiksować. Po jednym wbijać jajka, dobrze miskując po każdym dodaniu ( na tym etapie ciasto może lekko się zważyć, ale nie wpłynie to na efekt końcowy). Następnie dodajemy wiórki kokosowe, migdały, sok i skórkę z cytryny, później mąkę, proszek, sodę i jogurt. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką lub na bardzo wolnych obrotach miksera.
Formę do babki wysmarować masłem, wysypać kaszą manną. Ciasta nałożyć do 3/4 wysokości foremki, wyrównać.
Piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka ( w tym 15 minut w 160°C i 35 minut w 180°C). Po upieczeniu lekko przestudzić i przełożyć na kratkę.
LUKIER
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Cukier puder wsypać do miseczki, zalać sokiem i rozetrzeć tyłem łyżki do gładkości.
Polać po lekko ciepłej albo przestudzonej babce.
SMACZNEGO !!!