marca 30, 2013

Babka jogurtowa z nutą cytrynową


Źródło: Moje Wypieki

Składniki:
  • 250 g masła miękkiego
  • skórka otarta z dwóch cytryn
  • 200 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 45 g wiórków kokosowych
  • 30 g zmielonych migdałów
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 375 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Masło utrzeć mikserem na jasny puch, dodać cukier i zmiksować. Po jednym wbijać jajka, dobrze miskując po każdym dodaniu ( na tym etapie ciasto może lekko się zważyć, ale nie wpłynie to na efekt końcowy). Następnie dodajemy wiórki kokosowe, migdały, sok i skórkę z cytryny, później mąkę, proszek, sodę i jogurt. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką lub na bardzo wolnych obrotach miksera.
Formę do babki wysmarować masłem, wysypać kaszą manną. Ciasta nałożyć do 3/4 wysokości foremki, wyrównać.
Piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka ( w tym 15 minut w 160°C i 35 minut w 180°C). Po upieczeniu lekko przestudzić i przełożyć na kratkę.
LUKIER
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
Cukier puder wsypać do miseczki, zalać sokiem i rozetrzeć tyłem łyżki do gładkości.
Polać po lekko ciepłej albo przestudzonej babce.

SMACZNEGO !!!
Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger