marca 30, 2013

Jogurtowa babka czekoladowa


Źródło: Moje Wypieki
Składniki:
  • 125 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki kakao

Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia przesiałam.
  • Masło utarłam mikserem do białości na puch, pod koniec dodałam cukier, nadal ucierając. Wbiłam po jednym jajku , ciągle miksując. Mąkę dodawałam na zmianę z jogurtem, miksując tylko do połączenia składników, autorka mieszała widelcem.
  • Formę do babki wysmarowałam masłem, wysypać kaszą manną. Ciasto przełożyłam  do formy (sięgało do około 3/4 wysokości formy).
  • Piekłam w temperaturze 150°C przez 45-60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjęłam z piekarnika, lekko przestudziłam w foremce, następnie wyjęłam i studziłam na kratce.
Polać ulubioną polewą czekoladową.
SMACZNEGO !!!

Źródło :Moje Wypieki
Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger