Źródło: Moje Wypieki
Składniki:
- 125 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki kakao
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia przesiałam.
- Masło utarłam mikserem do białości na puch, pod koniec dodałam cukier, nadal ucierając. Wbiłam po jednym jajku , ciągle miksując. Mąkę dodawałam na zmianę z jogurtem, miksując tylko do połączenia składników, autorka mieszała widelcem.
- Formę do babki wysmarowałam masłem, wysypać kaszą manną. Ciasto przełożyłam do formy (sięgało do około 3/4 wysokości formy).
- Piekłam w temperaturze 150°C przez 45-60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjęłam z piekarnika, lekko przestudziłam w foremce, następnie wyjęłam i studziłam na kratce.
Polać ulubioną polewą czekoladową.