Spód:
- 120 g ciastek zbożowych (np.Digestive)
- 2 łyżeczki kakao
- 50 g masła roztopionego
Ciastka wrzucić do blendera i pokruszyć, dodać kakao i masło. Ma powstać mokry piasek.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki mocno wysmarować tłuszczem. Przygotowanymi ciastkami wyłożyć dno tortownicy o średnicy 20-22 cm. Schłodzić przez czas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa:
- 400 g twarogu 2 krotnie zmielonego (może byc z wiaderka)
- 150 g serka mascarpone
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 1 łyżka budyniu waniliowego (proszku)
- 60 g cukru pudru
- 200 g białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej (przestudzonej)
- 3 jajka
Dodatkowo:
- 200 g mrożonych lub świeżych żurawin (ewentualnie wiśnie)
Wszystkie składniki oprócz jajek umieścić w misie miksera i krótko zmiksować, do połączenia się składników. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując dokładnie po każdym. Do masy wmieszać ok. 120 g żurawiny i wylać ją na przygotowany spód, na wierzch wysypać resztę żurawiny.
Piec w kąpieli wodnej. Sernik wstawić na środkowy poziom. Piec w 180°C 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec kolejne 50 minut. Jeśli weźmiecie mniejszą blaszkę, należy skrócić czas pieczenia. Sernik jest gotowy, gdy boki odchodzą od blaszki, a środek sprężynuje. Studzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu włożyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO :)
Biała czekolada i żurawina to połączenie idealne :) Wspaniale musiał ten sernik smakować... :)
OdpowiedzUsuńPolecam ten przepis:)
OdpowiedzUsuńKoocham serniki!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ;D
OdpowiedzUsuńGenialny przepis, sernik wyszedl przepyszny:)
OdpowiedzUsuńPyszny sernik. Robiłam już wielokrotnie z tego przepisu. Na te święta zrobię po raz kolejny.
OdpowiedzUsuń