kwietnia 02, 2013

Sernik z żurawiną i białą czekoladą



Spód:
  • 120 g ciastek zbożowych (np.Digestive)
  • 2 łyżeczki kakao
  • 50 g masła roztopionego
Ciastka wrzucić do blendera i pokruszyć, dodać kakao i masło. Ma powstać mokry piasek.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki mocno wysmarować tłuszczem. Przygotowanymi ciastkami wyłożyć dno tortownicy o średnicy 20-22 cm. Schłodzić przez czas przygotowywania masy serowej.

Masa serowa:
  • 400 g twarogu 2 krotnie zmielonego (może byc z wiaderka)
  • 150 g serka mascarpone
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 1 łyżka budyniu waniliowego (proszku)
  • 60 g cukru pudru
  • 200 g białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej (przestudzonej)
  • 3 jajka
Dodatkowo:
  • 200 g mrożonych lub świeżych żurawin (ewentualnie wiśnie)
Wszystkie składniki oprócz jajek umieścić w misie miksera i krótko zmiksować, do połączenia się składników. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując dokładnie po każdym. Do masy wmieszać ok. 120 g żurawiny i wylać ją na przygotowany spód, na wierzch wysypać resztę żurawiny.
Piec w kąpieli wodnej. Sernik wstawić na środkowy poziom. Piec w 180°C 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec kolejne 50 minut. Jeśli weźmiecie mniejszą blaszkę, należy skrócić czas pieczenia. Sernik jest gotowy, gdy boki odchodzą od blaszki, a środek sprężynuje. Studzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu włożyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO :)

6 komentarzy:

  1. Biała czekolada i żurawina to połączenie idealne :) Wspaniale musiał ten sernik smakować... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny przepis, sernik wyszedl przepyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny sernik. Robiłam już wielokrotnie z tego przepisu. Na te święta zrobię po raz kolejny.

    OdpowiedzUsuń

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger