kwietnia 12, 2013

Biscotti z migdałami i morelą



Biscotti - mmm dawno dawno temu miałam okazję spróbować oryginalnych we Włoszech, tęskniłam za ich smakiem. Dziś, a raczej wczoraj zrobiłam sobie sama. Przepis pochodzi ze strony Pani Doroty Moje Wypieki . Wczoraj upiekłam też czekoladowe z innego przepisu - napiszę go jutro. Obiecuję:)

Składniki:
  • 1 duże jajko
  • 90 g cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub z migdałów
  • 100 g migdałów w płatkach
  • 70 g drobno posiekanej suszonej moreli

Wykonanie:
Jajko ubić z cukrem, dodać ekstrakt. Następnie mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać. Na koniec dodać bakalie. Obsypując dłonie mąką uformować podłużny chlebek. Ułożyć na blaszce oprószonej mąką, bo ciasto jest lepiące.
Piec w temperaturze 175 stopni przez 25 minut, aż będzie złotobrązowe i twardsze. Wyjąć i lekko ostudzić. Po wystudzeniu pokroić go nożem piłką na 1 cm kromeczki na ukos. Ułożyć każdą kromkę na blaszce i podpiekać, aż wyschną i zrobią się chrupiące (w połowie pieczenia odwrócić na drugą stronę) - pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Biscotti można przechowywać długo w szczelnym pojemniku.
SMACZNEGO !!!


Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger