kwietnia 11, 2013

Naleśniki ze szpinakiem w sosie śmietanowym i sałatka z rukoli.


 

Dla mnie świetny obiad. Nic dodać nic ująć. Jestem zauroczona świeżym szpinakiem:) Nawet mój syn powiedział, że pyszne, a to już bardzo dużo, bo jak już wiecie jest bardzo wybredny:)
Źródło: nie pamiętam :(

Składniki:


  • 150 g świeżego szpinaku
  • 150 g serka ricotta
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • masło do smażenia
  • 6 naleśników usmażonych np. z tego Tutaj przepisu
  • odrobina soku z cytryny
  • garść sera żółtego startego na tarce na grubych oczkach


Wykonanie:
Usmażyć naleśniki wg ulubionego przepisu (nie powinny zawierać cukru) lub Tego . Przygotować farsz: na rozgrzaną patelnię wrzucić kawałek masła, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, zeszklić, zezłocić, dodać pokrojony drobniutko ząbek czosnku, smażyć chwilę razem. Następnie wrzucić poszatkowane lekko liście szpinaku, smażyć tak długo, aż szpinak zmięknie i będzie gotowy, ostudzić. W misce wymieszać ser ricotta, usmażony szpinak i odrobinę soku z cytryny. Nakładać farsz na naleśniki, zwinąć w rulony.



Składniki na SOS ŚMIETANOWY:
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • pieprz
  • sól
  • zioła prowansalskie
Wymieszać kremówkę z przyprawami i czosnkiem. Naleśniki ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Na to wylać kremówkę i po wierzchu posypać żółtym serem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni, 25-30 minut.

SAŁATKA "MOJA IMPROWIZACJA Z RUKOLĄ":
  • 2 garście rukoli
  • 1 pomidor
  • 1/2 ogórka
  • szczypiorek
  • sos sałatkowy Grecki Knorr
Sos sałatkowy robimy wg przepisu na opakowaniu, warzywa układamy warstwami na talerzu, po wierzchu polewamy sosem Greckim.

SMACZNEGO!!!



Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger