Tanie i szybkie. Dla tych, którzy nie lubią lepić i bawić się ciastem. Nie ma opcji, że nie wyjdą! Ja zwykle robię ciasto wrzucam do lodówki, uciekam na trening i jak wracam, albo następnego dnia zabieram się do pieczenia. Przed pieczeniem można wycisnąć pasek marmolady na każde ciacho, albo upiec bez dodatków i po wystudzeniu moczyć w polewie czekoladowej, posypkach i wiórkach.
Źródło: Notes Rodzinny
Źródło: Notes Rodzinny
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 30 g smalcu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru (z maleńką górką)
- 1 łyżka gęstej śmietany
- cukier waniliowy
- sól, szczypta
Do przybrania:
- marmolada
- polewa
- posypka
- wiórka kokosowe
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski razem z solą i proszkiem do pieczenia. Do mąki dodać masło i smalec. Posiekać dokładnie tak aby powstały maleńkie grudki. Żółtka ubić na puszystą masę razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i dodać do mąki razem ze śmietaną. Szybko zagnieść, ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie przepuścić przez maszynkę do mięsa z założoną "ciastkową" końcówką, albo rozwałkować i wycinać różne formy. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec około 15-20 minut na złoty kolor.