Ciasto z rodzinnego notesu.
Składniki:
- 45 dag mąki pszennej
- 15 dag cukru
- 5 dag masła
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki miodu
- 1 jajko
Cukier, masło, miód roztopić razem w rondelku, przestudzić. Jajko roztrzepać w miseczce z mlekiem. Mąkę i sodę przesiać do miski. Dodać rozpuszczone składniki i jajko i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i upiec dwa placki (15-20 minut w temperaturze 180°C), z tym że przed pieczeniem na drugi placek wylać przygotowaną masę orzechową:
MASA ORZECHOWA
- 20 dag orzechów włoskich (można posiekać)
- 12 dag masła
- 10 dag cukru
- 2-3 łyżki miodu
Wszystkie składniki rozpuścić i wylać na drugi placek i upiec.
MASA BUDYNIOWA
Ugotować budyń na 3/4l mleka w 1/2l mleka z 3/4 szklanki cukru. Do ciepłego budyniu wrzucamy kostkę margaryny lub masła i miksujemy.
Ciasto przekładamy masą budyniową, placek z orzechami układamy na wierzchu. Ciasto najlepsze jest na drugi a nawet na trzeci dzień po upieczeniu.
SMACZNEGO :)