kwietnia 03, 2013

Snikers



Ciasto z rodzinnego notesu. 

Składniki:
  • 45 dag mąki pszennej
  • 15 dag cukru
  • 5 dag masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 1 jajko
Cukier, masło, miód roztopić razem w rondelku, przestudzić. Jajko roztrzepać w miseczce z mlekiem. Mąkę i sodę przesiać do miski. Dodać rozpuszczone składniki i jajko i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i upiec dwa placki (15-20 minut w temperaturze 180°C), z tym że przed pieczeniem na drugi placek wylać przygotowaną masę orzechową:

MASA ORZECHOWA
  • 20 dag orzechów włoskich (można posiekać)
  • 12 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 2-3 łyżki miodu
Wszystkie składniki rozpuścić i wylać na drugi placek i upiec.



MASA BUDYNIOWA
Ugotować budyń na 3/4l mleka w 1/2l mleka z 3/4 szklanki cukru. Do ciepłego budyniu wrzucamy kostkę margaryny lub masła i miksujemy.
Ciasto przekładamy masą budyniową, placek z orzechami układamy na wierzchu. Ciasto najlepsze jest na drugi a nawet na trzeci dzień po upieczeniu.
SMACZNEGO :)

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger