No dobra, przyznaję się: zapomniałam sos posypać uprażonymi orzechami. Uprażyłam, postawiłam na blacie i przypomniałam sobie o nich jak już zjadłam obiad. Zdarza się! Obiad pyszny! Przepis pożyczyłam z Kwestia Smaku . Dzień totalnie zakręcony, noc spędziłam w pracy, rano biegiem na pogotowie z dzieckiem - kontuzja po siatkówce, a potem to już obiad i jakoś dzień się skończył. Miał być rower, ale nie było - pogoda trochę do nie napiszę czego;) Posta piszę z opóźnieniem, ale to nic, ważne, że jest:)
Składniki na 2 porcje:
Filety z kurczaka:
- 1 duża pierś z kurczaka, albo 2 małe
- kasza manna lub mąka (ja użyłam kaszę)
- 1 łyżka oleju
Sos z gorgonzoli:
- 1 łyżka masła
- 80 g sera gorgonzola
- 1 łyżka śmietanki kremówki
Szpinak:
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 80 g szpinaku najlepiej świeżego
Dodatki:
- woreczek ryżu jaśminowego
- 1/4 szklanki orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni
- listki świeżych ziół do dekoracji (ja użyłam tymianku)
Wykonanie:
- Szpinak opłukać, poodcinać łodyżki, osuszyć. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozpuścić masło, dodać czosnek, a na końcu szpinak. Smażymy na małym ogniu, aż szpinak "zwiędnie", solimy odrobinkę.
- Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i ewentualnych kości. Solimy i obtaczamy w mące lub kaszy. Smażymy na patelni (jedną stronę ok 6 minut, drugą ok 4 minuty).
- Sos: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy ser gorgonzolę w kawałkach. Mieszamy do rozpuszczenia sera, na końcu dodając kremówkę.
- A zanim zabierzemy się za szpinak, mięso i sos - wstawiamy wodę na ryż i gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, w między czasie bierzemy się za powyższe punkty:)
- Danie przybieramy ziołami i posypujemy pieprzem i orzechami.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
Bardzo dobre zestawienie. Zwykle stosuję je, tylko zamieniam ryż na makaron, ale czas na odmianę.
OdpowiedzUsuń