kwietnia 09, 2013

Sałatka "Wiosna na talerzu"


Dla mnie bomba! Niby nic a można się najeść do syta! Czy obiad zawsze musi być na ciepło? Co do mojego syna Niejadka, musiałam użyć podstępu i na pytanie co to jest to zielone, po prostu odpowiedziałam, że sałata:) Gdyby usłyszał szpinak - nie ruszyłby w ogóle, a tak zjadł cały talerz:) Dopiero po zjedzeniu dowiedział się, że zjadł szpinak - śmiechu było co nie miara. 

 Składniki:

  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 1 garść rukoli
  • 1/4 kostki sera feta
  • 1 awokado
  • 1 pomarańcza lub grejpfrut
  • 1 garstka łuskanego słonecznika
  • 9 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu winnego
  • pieprz
  • sól (ja użyłam czarną sól z Cypru w płatkach)
Wykonanie:
Oczyszczony wcześniej szpinak i rukolę układamy na dnie miski lub talerza. Na nim pokrojone wzdłuż awokado, pokrojoną w plastry pomarańczę, pokruszoną w palcach fetę. Całość posypujemy uprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Oliwę ubijamy z octem, pieprzem i solą. Polewamy sałatkę. 
SMACZNEGO :)



OPCJONALNIE:
  • 1 filet z kurczaka - nacieramy oliwą z oliwek z kostką rosołową, smażymy, kroimy na plasterki
  • 1 bagietka z czosnkiem lub z ziołami, upieczoną przed podaniem


Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger