Dla mnie bomba! Niby nic a można się najeść do syta! Czy obiad zawsze musi być na ciepło? Co do mojego syna Niejadka, musiałam użyć podstępu i na pytanie co to jest to zielone, po prostu odpowiedziałam, że sałata:) Gdyby usłyszał szpinak - nie ruszyłby w ogóle, a tak zjadł cały talerz:) Dopiero po zjedzeniu dowiedział się, że zjadł szpinak - śmiechu było co nie miara.
Składniki:
- 2 garście świeżego szpinaku
- 1 garść rukoli
- 1/4 kostki sera feta
- 1 awokado
- 1 pomarańcza lub grejpfrut
- 1 garstka łuskanego słonecznika
- 9 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu winnego
- pieprz
- sól (ja użyłam czarną sól z Cypru w płatkach)
Wykonanie:
Oczyszczony wcześniej szpinak i rukolę układamy na dnie miski lub talerza. Na nim pokrojone wzdłuż awokado, pokrojoną w plastry pomarańczę, pokruszoną w palcach fetę. Całość posypujemy uprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Oliwę ubijamy z octem, pieprzem i solą. Polewamy sałatkę.
SMACZNEGO :)
OPCJONALNIE:
- 1 filet z kurczaka - nacieramy oliwą z oliwek z kostką rosołową, smażymy, kroimy na plasterki
- 1 bagietka z czosnkiem lub z ziołami, upieczoną przed podaniem