maja 12, 2013

Ciemny chlebek z bakaliami


Składniki:

  • 100 g suszonych śliwek bez pestek
  • masło do posmarowania formy
  • 2 łyżki octu winnego
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g moreli suszonej
  • 0,5 l letniej wody

Wykonanie:
Wkładamy drożdże do szklanki, dodajemy kilka łyżek letniej wody i mieszamy dokładnie. Do pozostałej wody wsypujemy mąkę, dodajemy ocet i wlewamy rozprowadzone w ciepłej wodzie drożdże. Ciasto mieszamy mikserem około 3-4 minuty. Następnie dodajemy kakao, drobno pokrojone śliwki i morele oraz orzechy włoskie pokruszone na kawałki. Należy dobrze wymieszać ręką. Przykryte lnianą ściereczką ciasto pozostawiamy  do wyrośnięcia na około 30 minut.
Keksówki smarujemy masłem, wkładamy do nich ciasto i pieczemy około 70 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)




Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger