Składniki:
- 100 g suszonych śliwek bez pestek
- masło do posmarowania formy
- 2 łyżki octu winnego
- 50 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 100 g moreli suszonej
- 0,5 l letniej wody
Wykonanie:
Wkładamy drożdże do szklanki, dodajemy kilka łyżek letniej wody i mieszamy dokładnie. Do pozostałej wody wsypujemy mąkę, dodajemy ocet i wlewamy rozprowadzone w ciepłej wodzie drożdże. Ciasto mieszamy mikserem około 3-4 minuty. Następnie dodajemy kakao, drobno pokrojone śliwki i morele oraz orzechy włoskie pokruszone na kawałki. Należy dobrze wymieszać ręką. Przykryte lnianą ściereczką ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Keksówki smarujemy masłem, wkładamy do nich ciasto i pieczemy około 70 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)