maja 18, 2013

Placuszki z Ricotty z Bananami


Nic nowego, znowu szperałam w blogu Kwestia Smaku . Uwielbiam przepisy Asi. Lubię gotować potrawy nowe, takie które wpadną mi w oko. W lodówce leżał ser ricotta, w szafce syrop klonowy, a cynamon to ulubiona przyprawa mojego Alexa i tak padło na te placuszki. "Banany tak fajnie przeszły syropem i cynamonem Mamo" - słowa mojego syna :) Cóż dodać więcej...  zróbcie takie i podzielcie się wrażeniami :)


Składniki:
Suche:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Mokre:
  • 250 g serka ricotta (można zastąpić jogurtem greckim)
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1/4 szklanki mleka

  • 2 banany
  • syrop klonowy
  • cynamon


Wykonanie:
Suche składniki wymieszać w jednej misce, mokre składniki oprócz mleka zmiksować w drugiej misce. Do zmiksowanych mokrych składników wsypać suche i zmiksować. Na końcu dolewać mleko. Powstała gęsta masa, którą wykładamy na rozgrzaną patelnię. Ciasto wykładamy po jednej łyżce, w miarę możliwości rozciągając ciasto na patelni. Po chwili na ciasto wciskamy plasterki banana. Smażymy około 2,5 minuty, drugą stronę krócej. Placuszki podajemy posypane cynamonem i polane syropem klonowym.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)


Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger