maja 27, 2013

Lazania ze Szpinakiem, Cukinią i Serem Camembert


Ta lazania chodziła za mną dłuugo:) Znalazłam ją podczas mojego szperania na jednej z moich ulubionych stron internetowych Kwestia Smaku . Zrobiłam i po raz kolejny nie zawiodłam się na przepisie Pani Asi. Lazania pycha! Do niej zrobiłam coś w stylu sałatki ala Caprese - dla mnie super zestawienie! Lekko, smacznie, zielono! Świetnie się komponowała z Sałatka ala Caprese !


Składniki:
  • 9 płatów lasagne
  • 400 g szpinaku
  • 1 czubata łyżka mascarpone
  • 2 żółtka
  • 1 średnia cukinia
  • 100 g sera camembert
  • 3 łyżki śmietanki kremówki 30%
  • 30 g sera żółtego startego na tarce o cienkich oczkach
  • oliwa extra vergine
  • świeże oregano
Wykonanie:
  • W osolonej wodzie gotujemy płaty lasagne, łyżką cedzakową układać płaty na ściereczce. Żaroodporną formę o wymiarach 19x28 cm nasmarować oliwą. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

  • Szpinak płuczemy, osuszamy i wkładamy na suchą patelnię i podgrzewamy około pół minuty, aż zwiędnie. Następnie odciskamy go na sicie, kroimy na centymetrowe kawałki i z powrotem wkładamy na ciepłą patelnię. Dodajemy ser mascarpone, żółtka, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i mieszamy podgrzewając jeszcze chwilkę.
  • Cukinię kroimy na cienkie plasterki, ser camembert na kawałeczki. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć 3 płaty lasagne, na każdym płacie ułożyć po trzy plastry cukinii, którą skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Na cukinię układamy łyżeczkę szpinaku, na który kładziemy kawałeczek sera camembert (1 łyżkę sera odkładamy na sos).Następnie kładziemy kolejne trzy płaty lasagne i powtarzamy czynność układania składników. Na koniec przykrywamy ostatnimi trzema płatami lasagne, na które układamy plastry cukinii, posypanych pieprzem. Szybko przygotowujemy 
  • sos:na patelnię po szpinaku wlewamy 3 łyżki śmietanki kremówki, dodajemy odłożoną łyżkę sera camembert, mieszamy podgrzewając,aż ser się rozpuści i powstanie kremowy sos, którym polewamy lasagne po odkrytych częściach makaronu. Wierzch posypujemy startym serem żółtym i stawiamy bez przykrycia do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po upieczeniu całość posypujemy listkami świeżego oregano.


SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)


2 komentarze:

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger