maja 28, 2013

Mini Torciki Improwizowane


Moja Wielka Improwizacja! W lodówce światło, zerowe chęci na wyjście po zakupy, a wena na pieczenie nadeszła:)
Improwizacje są najlepsze. Ciasto w smaku genialne! Forma ciasta jest ze mną od dawna. Ten smak kawy użyłam po raz pierwszy. Ciasto w smaku nawiązuje do smaku w stylu Tiramisu. Po degustacji ustawiła się kolejka na kolejne zamówienia na urodziny, na Dzień Dziecka, Dzień Ojca:) A moje dziecko następnego dnia przyszło i zapytało czy mogę zrobić go dzisiaj:) 


Biszkopt z 2 jajek:
  • 2 białka ubić na sztywno
  • 1/3 szklanki cukru - ciągle ubijając dodać:
  • 2 żółtka z łyżką wody
  • Wszystko razem wymieszać łyżką z:
  • 1/3 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli do białek

Białka ubijam na sztywno, wsypuję cukier i miksuję do momentu aż cukier przestanie "chrupać" na koniec dodaję żółtka. Do masy jajecznej przesiewam przez sitko mąki, proszek do pieczenia i mieszam łyżką szybko, energicznie, ruchami od  dna,aby masa się maksymalnie napowietrzyła. Wylewam do dwóch tortownic o średnicy 18 cm,wyłożonych papierem do pieczenia, posypanym po wierzchu odrobiną bułki tartej. Piekę w piekarniku nagrzanym na 150-180 stopni ok 25-30 minut.



KREM "na oko":
  • ok. 350 ml śmietanki kremowej 30%
  • ok. 200 g serka mascarpone
  • ok. 2-3 łyżki cukru pudru
  • ok. 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej dodatkowo zmielonej na drobniutki proszek
Wykonanie:
Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować. W drugiej misce rozmiksować serek mascarpone, który należy połączyć z ubitą  kremówką. Na koniec dodać kawę i zmiksować kilka sekund. Krem wstawiamy na chwilkę do lodówki.Przepis z głowy własnej - choć nie sądzę, żebym była nowatorką w takim połączeniu.

Dodatkowo:

  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • kilka łyżek konfitury wiśniowej z całymi owocami
  • 45 g czekolady gorzkiej
  • 1 małe opakowanie ciastek Petit Beurre,tzw. Petitki
Wykonanie:
Mleko skondensowane gotujemy w puszce zanurzonej w wodzie około 2-2,5 godziny. 
Na biszkopt wylewamy zagotowane mleko skondensowane, na które układamy warstwę ciastek. Wkładamy do lodówki. Jak masa zastygnie, na ciastka wykładamy krem kawowy, na który układamy wiśnie z konfitury. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, rozpuszczoną czekoladą robimy kleksy na wierzchu ciasta. Wygląd zależy od naszej wyobraźni. Ciasto schłodzić. Po 2 godzinach jest gotowe do podania. 
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

Moja abstrakcja :)

Tu już widać delikatną pedanterię :)


Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger