Moja Wielka Improwizacja! W lodówce światło, zerowe chęci na wyjście po zakupy, a wena na pieczenie nadeszła:)
Improwizacje są najlepsze. Ciasto w smaku genialne! Forma ciasta jest ze mną od dawna. Ten smak kawy użyłam po raz pierwszy. Ciasto w smaku nawiązuje do smaku w stylu Tiramisu. Po degustacji ustawiła się kolejka na kolejne zamówienia na urodziny, na Dzień Dziecka, Dzień Ojca:) A moje dziecko następnego dnia przyszło i zapytało czy mogę zrobić go dzisiaj:)
Biszkopt z 2 jajek:
- 2 białka ubić na sztywno
- 1/3 szklanki cukru - ciągle ubijając dodać:
- 2 żółtka z łyżką wody
- Wszystko razem wymieszać łyżką z:
- 1/3 szkl mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli do białek
Białka ubijam na sztywno, wsypuję cukier i miksuję do momentu aż cukier przestanie "chrupać" na koniec dodaję żółtka. Do masy jajecznej przesiewam przez sitko mąki, proszek do pieczenia i mieszam łyżką szybko, energicznie, ruchami od dna,aby masa się maksymalnie napowietrzyła. Wylewam do dwóch tortownic o średnicy 18 cm,wyłożonych papierem do pieczenia, posypanym po wierzchu odrobiną bułki tartej. Piekę w piekarniku nagrzanym na 150-180 stopni ok 25-30 minut.
KREM "na oko":
- ok. 350 ml śmietanki kremowej 30%
- ok. 200 g serka mascarpone
- ok. 2-3 łyżki cukru pudru
- ok. 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej dodatkowo zmielonej na drobniutki proszek
Wykonanie:
Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować. W drugiej misce rozmiksować serek mascarpone, który należy połączyć z ubitą kremówką. Na koniec dodać kawę i zmiksować kilka sekund. Krem wstawiamy na chwilkę do lodówki.Przepis z głowy własnej - choć nie sądzę, żebym była nowatorką w takim połączeniu.
Dodatkowo:
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
- kilka łyżek konfitury wiśniowej z całymi owocami
- 45 g czekolady gorzkiej
- 1 małe opakowanie ciastek Petit Beurre,tzw. Petitki
Wykonanie:
Mleko skondensowane gotujemy w puszce zanurzonej w wodzie około 2-2,5 godziny.
Na biszkopt wylewamy zagotowane mleko skondensowane, na które układamy warstwę ciastek. Wkładamy do lodówki. Jak masa zastygnie, na ciastka wykładamy krem kawowy, na który układamy wiśnie z konfitury. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, rozpuszczoną czekoladą robimy kleksy na wierzchu ciasta. Wygląd zależy od naszej wyobraźni. Ciasto schłodzić. Po 2 godzinach jest gotowe do podania.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
Moja abstrakcja :)
Tu już widać delikatną pedanterię :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć, jestem Blondynka.
Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.
Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.
Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.
W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.
Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.
Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!