Wczoraj w zamrażarce znalazłam kawałek łopatki wieprzowej. Wymyśliłam, że dziś zrobię zupę gulaszową. Długo się gotuje, ale co tam,jest niedziela, mam czas i co? I mam obiad na dwa, trzy dni z głowy ;)
Składniki:
- 1 kg wieprzowiny
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 200 g pieczarek
- 4 średnie cebule
- 3 średnie ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ćwiartka selera
- 1/2 szklanki oleju
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3-4 ząbki czosnku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- majeranek
- 2 szczypty mielonej papryki
- kostka warzywna
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Wieprzowinę oczyścić i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju i wraz z mięsem przełożyć do dużego garnka. Zalać wodą (3 litry) i wstawić do gotowania. Paprykę, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Do zupy dodać 4 ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe, kostkę warzywną, marchewkę, pietruszkę i seler. Po 45 minutach dorzucić ziemniaki, paprykę i pieczarki,oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Poczekać ok. 15 minut i dodać sproszkowaną paprykę, koncentrat pomidorowy, pieprz, sól i majeranek. Zupę co jakiś czas mieszać w trakcie gotowania. Zupa gulaszowa jest gęsta i pikantna w smaku.Gotuje się dosyć długo, ale warto!
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
Ja gotuje taka zupke chociaz czasami zamiast wieprzowiny dodaje wolowine...obie wersje sa pyszne i super na jesienne dni...dzisiaj u mnie na obiad ....mniam :-)
OdpowiedzUsuń