Składniki:
- 4 całe jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ekstrakt waniliowy
- 1/2 kostki masła lub margaryny
- 2 łyżki oleju
- 1-2 łyżki kakao
Masło rozpuszczamy razem z olejem. Formę na babkę smarujemy masłem i delikatnie oprószamy bułką tartą. Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier, miksujemy dobrze. Następnie dodajemy mąki, proszek do pieczenia i ekstrakt, wciąż miksując. Na koniec wlewamy rozpuszczone masło. Większą część ciasta wlewamy do formy, a do mniejszej wsypujemy łyżkę kakao i miksujemy. Część z kakao dolewamy do formy, jest cięższa od jasnej masy i sama opadnie sobie jak chce:)
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
pyszne jeszcze do tego czekoladowa:) mniam:D:D
OdpowiedzUsuńBabka piaskowa- uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńW jakiej temperaturze i ile czasu (przecietnie)?
OdpowiedzUsuńok 180 stopni, a czas? do suchego patyczka:)
Usuńczy można piec z termoobiegiem ?
OdpowiedzUsuńDlaczego chcesz piec z termoobiegiem? Upiecz bez tej funkcji ;)
Usuń