lipca 26, 2013

Dżem Morelowy


Nigdy nie robiłam dżemu z moreli. Moja Przyjaciółka ciągle o nim mówi, jaki pyszny i same Ochy i Achy, ale nigdy go nie robiła, ja zresztą też. Nie wytrzymałam, poszłam na targ i kupiłam cały kilogram moreli. No i się zaczęło. Wszystko na wyczucie i jak zwykle na oko, dlatego wybaczcie ten cukier, nie mam pojęcia ile go wsypałam :) Najpierw zaczęłam obierać morele ze skórki, przy piątym owocu moja cierpliwość się skończyła i reszta poszła ze skórką. Efekt: od tej pory ten dżem będę robiła co rok i nie wiem czy nie pobiegnę po więcej tych owoców :)



Składniki na 1 słoik 500 ml:
  • 1 kg moreli
  • cukier




Wykonanie:
Morele myjemy, osuszamy, pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki. Jedną czwartą część tych owoców odkładamy i kroimy w drobną kosteczkę.Ćwiartki owoców wrzuciłam tradycyjnie do woka z teflonową powłoką, żeby nie martwić się o przypalenie owoców. Smażyły się około 45 minut, podczas smażenia dosypywałam cukier.Próbowałam i dosypywałam cukier do smaku. Po tym czasie wrzuciłam odłożone owoce pokrojone w kostkę i smażyłam jeszcze około 15-20 minut.Gorący przełożyłam do wyparzonego słoika, zakręciłam najmocniej jak tylko potrafiłam i szybko odwróciłam do góry nogami i postawiłam tak na ściereczce. Z tego przepisu wychodzi jeden słoik o pojemności 500 ml i 4 łyżki :)
Jest pyszny!
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger