Składniki na 1 słoik 500 ml:
- 1 kg moreli
- cukier
Wykonanie:
Morele myjemy, osuszamy, pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki. Jedną czwartą część tych owoców odkładamy i kroimy w drobną kosteczkę.Ćwiartki owoców wrzuciłam tradycyjnie do woka z teflonową powłoką, żeby nie martwić się o przypalenie owoców. Smażyły się około 45 minut, podczas smażenia dosypywałam cukier.Próbowałam i dosypywałam cukier do smaku. Po tym czasie wrzuciłam odłożone owoce pokrojone w kostkę i smażyłam jeszcze około 15-20 minut.Gorący przełożyłam do wyparzonego słoika, zakręciłam najmocniej jak tylko potrafiłam i szybko odwróciłam do góry nogami i postawiłam tak na ściereczce. Z tego przepisu wychodzi jeden słoik o pojemności 500 ml i 4 łyżki :)
Jest pyszny!
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
Jest pyszny!
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)