Składniki:
- 3 średniej długości cukinie (cienkie, nie wyrośnięte)
- 2 średnie cebule
- 4-5 ząbków czosnku
- 2 laski kiełbasy (użyłam swojskiej ze wsi i boczkowej z Inter Marche) :)
- koncentrat pomidorowy
- majeranek lub bazylia
- papryka słodka w proszku
- pieprz
- 2 kostki warzywne
- koperek posiekany
Duży garnek stawiamy na średnim gazie i wrzucamy kiełbasę sklepową, jak stopi się tłuszcz rzucamy cebulę, po jej podsmażeniu wrzucamy czosnek, a na koniec kiełbasę wiejską. Po kilku minutach wrzucamy cukinię, podlewamy delikatnie wodą, wrzucamy kostki warzywne i dusimy do momentu, aż cukinia zmięknie.
Jak już cukinia będzie miękka wkładamy koncentrat pomidorowy, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, paprykę w proszku, pieprz i majeranek. Dusimy dłuższą chwilę, mieszając całość co jakiś czas. Na końcu dosypujemy świeży posiekany koperek,mieszamy i dusimy jeszcze chwilkę.
Nakładamy do miseczek i podajemy z chlebem.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
bardzo lubię takie, wczoraj właśnie zjadłam ostatnia porcję:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie, wczoraj robiłam i dziś jeszcze kilka porcji mam :)
Usuń