lipca 24, 2013

Galette Bretonne, czyli Naleśniki po Bretońsku


Galette Bretonne to naleśniki z mąki gryczanej popularne w Bretanii oraz Normandii. Podawane są zwykle na słono. Nadzieniem mogą być warzywa, ryby, mięso, a nawet jabłka, najbardziej popularne są te z kombinacją sera (Ementalera), szynki i jajka. W takiej właśnie wersji nazywają się Galette Complete. Dwa takie naleśniki w zupełności wystarczą na obiad dla największych żarłoków:)
Wykonanie tych naleśników jest banalnie proste, schody zaczynają się przy składaniu ich na gorącej patelni - dla mnie to była największa trudność, ale nie była to trudność nie do pokonania, więc moi Kochani - do dzieła! :)


 


Składniki na 4 naleśniki o średnicy 24 cm:
CIASTO:

  • 125 g mąki gryczanej
  • 7,5 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 250 ml wody mineralnej niegazowanej
  • 20 g rozpuszczonego masła
  • sól

NADZIENIE:
  • ser żółty Ementaler, starty na tarce na grubych oczkach
  • jajka (1 jajko na 1 naleśnik)
  • szynka
  • ewentualnie świeża kolendra lub szczypiorek


Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. Ciasto możemy pozostawić na min.1 h , ale nie jest to konieczne. Francuzi ciasto robią o 8 godzin przed smażeniem. Smażymy jak najcieńsze naleśniki. Podgrzewamy naleśniki, kładąc na nie ser, szynkę i wybijając na to wszystko jajko. Kiedy jajko zacznie się ścinać, robimy na brzegach 4 zakładki, tak aby jajko i ser nie wypłynęły.
Na koniec całość posypujemy kolendrą lub posiekanym szczypiorkiem.Bon Appetit! :)
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)



Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger