Galette Bretonne to naleśniki z mąki gryczanej popularne w Bretanii oraz Normandii. Podawane są zwykle na słono. Nadzieniem mogą być warzywa, ryby, mięso, a nawet jabłka, najbardziej popularne są te z kombinacją sera (Ementalera), szynki i jajka. W takiej właśnie wersji nazywają się Galette Complete. Dwa takie naleśniki w zupełności wystarczą na obiad dla największych żarłoków:)
Wykonanie tych naleśników jest banalnie proste, schody zaczynają się przy składaniu ich na gorącej patelni - dla mnie to była największa trudność, ale nie była to trudność nie do pokonania, więc moi Kochani - do dzieła! :)
Składniki na 4 naleśniki o średnicy 24 cm:
CIASTO:
- 125 g mąki gryczanej
- 7,5 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 250 ml wody mineralnej niegazowanej
- 20 g rozpuszczonego masła
- sól
NADZIENIE:
- ser żółty Ementaler, starty na tarce na grubych oczkach
- jajka (1 jajko na 1 naleśnik)
- szynka
- ewentualnie świeża kolendra lub szczypiorek
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. Ciasto możemy pozostawić na min.1 h , ale nie jest to konieczne. Francuzi ciasto robią o 8 godzin przed smażeniem. Smażymy jak najcieńsze naleśniki. Podgrzewamy naleśniki, kładąc na nie ser, szynkę i wybijając na to wszystko jajko. Kiedy jajko zacznie się ścinać, robimy na brzegach 4 zakładki, tak aby jajko i ser nie wypłynęły.
Na koniec całość posypujemy kolendrą lub posiekanym szczypiorkiem.Bon Appetit! :)
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
Wyglądają super! Kupię tylko mąkę gryczaną i będzie pyszny obiad :>
OdpowiedzUsuńMogę tylko podpowiedzieć co zaobserwowałam w sklepach: mąka gryczana firmy Melvit kosztuje 6,50 zł, a mąka gryczana firmy Lubella kosztuje 9,50 zł. ;)
Usuń