Lubię desery lekkie. Przepis na ten jogurtowiec znalazłam na MW. Często zaglądam na stronę p.Doroty. Każdy jej przepis wychodzi idealnie. Ten przepis zobaczyłam już jakiś czas temu, przed wypróbowaniem go powstrzymywał mnie tylko brak jagód w domu, ale jak tylko kupiłam jagody od razu w mojej lodówce pojawił się ten Jogurtowy "Serniczek" z Jagodami :) Trudność wykonania? Banalnie prosty i jaki smaczny!
Składniki:
- 750 g jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 130 g cukru pudru
- 24 g żelatyny
- 200 g śmietanki kremówki, schłodzonej
- 350 g jagód. świeżych lub mrożonych
Wykonanie:
W dużej misce zmiksować jogurt z wanilią i cukrem pudrem.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, następnie dodać do niej 3 łyżki masy jogurtowej i wymieszać.
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Przełożyć do masy jogurtowej i wymieszać. Masę włożyć na chwilkę do lodówki (masa szybko tężeje). W czasie , w którym masa jest w lodówce tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając nadmiar poza obręcz. Wyciągnąć masę jogurtową, wsypać jagody i wymieszać delikatnie. Na koniec wylewamy masę do tortownicy i wstawiamy do lodówki. W chwili jak masa zetnie się na wierzchu, przygotowujemy masę z serka mascarpone.
Masa na wierzch:
- 125 g serka mascarpone
- 1,5 łyżki jagód
- 2 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki miksujemy w malakserze i powstałą masą smarujemy wierzch "serniczka".
Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przechowujemy w lodówce.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)