lipca 25, 2013

Mini Jogurtowy "Serniczek" z Leśnymi Owocami

A to wersja mini Jogurtowego "Sernika" z Jagodami, z malutką modyfikacją. Nie smarowałam wierzchy mascarpone z jagodami, tylko zrobiłam krem z kremówką i serkiem, żeby nie było za słodko i ciężko postawiłam na listki. Efekt - to naprawdę jest PYCHA! Użyłam małej tortownicy 18 cm średnicy i resztek owoców jakie pozostały mi w lodówce.



Składniki:
  • 375 g jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 65 g cukru pudru
  • 12 g żelatyny
  • 100 g śmietanki kremówki, schłodzonej
  • garstka jagód
  • garstka malin

Wykonanie:
W dużej misce zmiksować jogurt z wanilią i cukrem pudrem.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, następnie dodać do niej 3 łyżki masy jogurtowej i wymieszać.
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Przełożyć do masy jogurtowej i wymieszać. Masę włożyć na chwilkę do lodówki (masa szybko tężeje). W czasie , w którym masa jest w lodówce tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając nadmiar poza obręcz. Wyciągnąć masę jogurtową, wsypać jagody i wymieszać delikatnie. Na koniec wylewamy masę do tortownicy, na wierzchu układamy świeże maliny i wstawiamy do lodówki.  

Dodatkowo:
  • 90 g serka mascarpone
  • 90 g śmietanki kremówki
  • cukier puder do smaku
  • odrobinka zielonego barwnika w żelu Wilton
Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy partiami serek mascarpone zmiksowany z barwnikiem. Krem przekładamy do s=worka cukierniczego i wyciskamy listki obok malin:)
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger