Źródło MW. Sernik nie tylko o ciekawym wyglądzie, ale i smaku.
Pieczemy Biszkopt z 2 jajek z tego przepisu, albo idziemy na łatwiznę i spód tortownicy wykładamy ciastkami lub okrągłymi biszkoptami :) Jak kto lubi, jak kto woli. Ja upiekłam biszkopt.
- 700 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie
- 1 łyżka soku z cytryny
- 125 ml śmietany kremówki lub jogurtu naturalnego (pół szklanki)
- 200 g drobnego cukru
- 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody
- 250 g czarnej porzeczki, odszypułkowanej + dodatkowo 120 g drobnego cukru do dosłodzenia warstwy z porzeczką
świetny pomysł:) akurat za niedługo będę miała porzeczki w nadmiarze więc już wiem co z nią zrobię:)
OdpowiedzUsuńPiękny i baaardzo apetyczny;) Musi być pyszny...
OdpowiedzUsuńNaprawdę warto! Przygotowanie go zajęło mi nie więcej niż godzinę - upieczenie biszkopta i zrobienie masy serowej :) (biszkopt studziłam w przeciągu, a potem w lodówce) :)
UsuńAleż ma cudownie intensywny kolor!
OdpowiedzUsuńPrzede wszystkim interesujący smak! :)
Usuńkocham serniki i te na ciepło i te na zimno... A Twój mnie zachwycił...nie chciałabyś mi takie przyrządzić i podesłać na teraz ;) bo az poczułam smak...
OdpowiedzUsuńNie ma sprawy, muszę się przyznać, że ja dużo bardziej wolę piec i przygotowywać, niż potem jeść ;) Tak więc, czemu nie?
Usuń