lipca 05, 2013

Sernik na zimno z Czarną Porzeczką


Źródło MW. Sernik nie tylko o ciekawym wyglądzie, ale i smaku.


Pieczemy Biszkopt z 2 jajek z tego przepisu, albo idziemy na łatwiznę i spód tortownicy wykładamy ciastkami lub okrągłymi biszkoptami :) Jak kto lubi, jak kto woli. Ja upiekłam biszkopt.


Masa serowa:
  • 700 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 125 ml śmietany kremówki lub jogurtu naturalnego (pół szklanki)
  • 200 g drobnego cukru
  • 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody
  • 250 g czarnej porzeczki, odszypułkowanej + dodatkowo 120 g drobnego cukru do dosłodzenia warstwy z porzeczką

Wykonanie:
Twaróg miksujemy z cukrem, sokiem z cytryny i śmietaną lub jogurtem. Cały czas miksując dodajemy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy chwilę.
Masę serową dzielimy na dwie części. Jedną część wylewamy na biszkopt, a drugą zanim wylejemy na białą, dodajemy zmiksowaną w blenderze czarną porzeczkę i wmiksowujemy ją do masy, na końcu dosładzając masę do smaku.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA:)




Brak podobnych postów

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger