lipca 12, 2013

Slushy - Ice Arbuzowo -Jabłkowy


Słowo "Slush" wywodzi się z języka angielskiego i oznacza tyle co papka czy breja śniegowa. To porównanie nawiązuje tylko do konsystencji. Pionierami Slush-Ice prawdopodobnie byli  to starożytni  Rzymianie, cesarz rzymski rozkoszował się lodem. Biegacze rzymscy sprowadzali do pałacu śnieg z gór Apeniny, gdzie był on udoskonalany za pomocą miodu i sztucznie aromatyzowanych syropów. W dzisiejszych czasach wykonanie Slush-Ice odbywa się dużo łatwiej, gdyż Włosi wyprodukowali maszynę do Granity, czyli sorbetu i do dnia dzisiejszego są najlepszymi producentami tych maszyn.

Dobra wiadomość: Slush - Ice możemy wykonać też sami w domu, przepis poniżej. Mrożonego arbuza możemy zawsze mieć w zamrażarce, a wtedy Slush zawsze mamy "pod ręką" :)
Orzeźwiające idealnie gasi pragnienie w upalne dni. Można robić wersję zarówno bezalkoholową jak i alkoholową!


Składniki:

  • arbuz (pokrojony na kawałki, bez pestek i zamrożony dzień wcześniej)
  • sok jabłkowy lub pomarańczowy 
  • ćwiartka cytryny
  • listki mięty
Wykonanie:
Dzień wcześniej arbuza pozbawiamy skóry, kroimy na większą kostkę, usuwamy pestki, przekładamy do woreczka i wkładamy do zamrażarki na całą noc, albo i dłużej ;) Na drugi dzień zamrożonego arbuza wrzucamy do blendera, wlewamy trochę soku jabłkowego lub pomarańczowego (ja wolę z jabłkowym). Soku wlewamy na oko, tak, żeby delikatnie rozrzedzić zamrożonego arbuza. Mamy uzyskać konsystencję topniejącego śniegu. Po zmiksowaniu Slushy - Ice przelewamy do szklanki, dekorujemy ćwiartką cytryny i miętą.
Koniecznie wkładamy grubą rurkę (ja swoje rurki kupiłam w JYSK.
Na koniec delektujemy się orzeźwiającym smakiem naszego Slushy-Ice Arbuzowo - Jabłkowego! 
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)






Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger