sierpnia 08, 2013

Mus Brzoskwiniowy

Wyszedł pyszny. Zastosowań będzie miał wiele. Śledźcie bloga na bieżąco, będziemy odkrywać do czego może pasować idealnie.... A do tego czasu idźcie do sklepu po brzoskwinie i róbcie mus - naprawdę warto!


Składniki na 2 słoiki 500 ml:
  • 1 kg brzoskwiń obranych ze skórki i pozbawionych pestek
  • cukier
  • 1/2 torebki żelfix 2:1

Wykonanie:
Brzoskwinie obieramy ze skórki, usuwamy pestki. Ja robiłam na dwa sposoby. 
Sposób I: Za pierwszym razem pokroiłam owoce na cząstki i smażyłam dosyć długo, w trakcie smażenia dodawałam cukier do smaku. Następnie gorące owoce zmiksowałam blenderem i smażyłam jeszcze chwilę dodając połowę torebki żelfixu. Gorący mus przełożyłam do słoików, po zakręceniu ich odwróciłam do góry dnem i w takiej pozycji pozostawiłam do wystygnięcia.
Sposób II: Za drugim razem najpierw zmiksowałam owoce, które potem smażyłam, dosładzając w trakcie smażenia i dodając połowę torebki żelfixu, bo mus wydawał mi się trochę za rzadki :) Przełożenie do słoików i odwrócenie ich dnem do góry przebiegło tak samo jak przy wszystkich dżemach, które wam pokazałam na blogu:)
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger