września 30, 2013

Drożdżówki z Dżemem II


Składniki na 16 drożdżówek:
  • 250 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/8 szklanki i 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 125 ml mleka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 35 g masła roztopionego

Dodatkowo:
  • dżem truskawkowy
  • kruszonka



Wykonanie:
Na dno dużej miski wsypałam sól, na to mąkę, zrobiłam dołek, do którego wsypałam cukier, rozkruszone drożdże i zalałam dołek ciepłym mlekiem. Rozmieszałam drożdże z mlekiem i cukrem i rozczyn pozostawiłam do wyrośnięcia. Jak rozczyn podwoił swoją objętość wymieszałam go łyżką z mąką i dodałam roztrzepane jajka. Długo zagniatałam. Jak ciasto zaczęło odchodzić od ręki dodałam roztopione masło i wyrabiałam do momentu, aż ciasto stało się matowe. Zostawiłam do wyrośnięcia na około 30- 40 minut. Po tym czasie zawijałam drożdżówki. Piekłam w 200 stopniach około 15 - 20 minut. W sumie bardziej na oko:)
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)



Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger