Taki kalafior robiła moja mama, teraz robię ja i pewnie tak samo będzie go przyrządzał mój syn, bo uwielbia go w takiej formie. Jest bardzo delikatny i ..... no właśnie sami się przekonacie jaki ten kalafior jest :)
Składniki:
- 1 kalafior
- kilka łyżek bułki tartej
- 1/3 kostki masła
- sól
Wykonanie:
Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. W czasie gdy kalafior się gotuje, na rozgrzaną suchą patelnię wysypujemy bułkę tartą i rumienimy ją na pomarańczowo. Ugotowany kalafior odcedzamy, rozkładamy na talerze, po wierzchu posypujemy zrumienioną bułką tartą i polewamy rozpuszczonym masłem. Na koniec delikatnie posypujemy solą.
My uwielbiamy go jeść tak, ale idealnie nadaje się jako dodatek do dań obiadowych.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA:)