września 08, 2013

Krokiety z kapustą i grzybami



Składniki:
Farsz:
  • 600 g kapusty kiszonej
  • 1 marchewka
  • 2-3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 40 g suszonych grzybów
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
Dodatkowo:
  • jajka do panierki
  • bułka tarta


Wykonanie:
  • Grzyby płuczemy i namaczamy w gorącej wodzie ok. 30 minut. Następnie grzyby odcedzamy (wodę z grzybów zostawiamy) i bardzo drobno siekamy lub mielimy w maszynce do mięsa.
  • Kapustę płuczemy, żeby nie była zbyt kwaśna, odciskamy i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i wodę po grzybach. Całość gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Jeśli kapusta ma mało marchwi możemy jedną obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach i dodać do gotującej się kapusty. Ugotowaną i przestudzoną kapustę bardzo drobno kroimy (wcześniej wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Gdy lekko się zeszkli dodajemy starte na grubych oczkach pieczarki i suszone grzyby. Przesmażamy razem około 10-15 minut, aż pieczarki dobrze się wysmażą. Łączymy je z posiekaną kapustą i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Odstawiamy farsz do przestygnięcia. Jeśli farsz okazałby się za suchy (co się nigdy jeszcze nie zdarzyło), możemy dodać 2-3 łyżki oliwy z oliwek.
  • Teraz bierzemy się za smażenie naleśników:)

Ciasto na naleśniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować i smażyć na rozgrzanej patelni.
  • Obtaczamy zawinięte naleśniki z farszem w jajku i bułce tartej. Obsmażyć.

SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger