października 26, 2013

Domowa Nutella


Zapach orzechów, smak - wszyscy, którzy degustowali mój krem, powiedzieli, że jest leszy od oryginału. Mnie się podoba przepis, bo nie zawiera ani masła, jak w niektórych przepisach. Przepis zmodyfikowałam pod swój gust. Jeśli chodzi o czekolady, to ja użyłam mlecznej, białej i gorzkiej. Miałam 40 g mlecznej, nie chciało mi się biec do sklepu więc dodałam 60 g białej i 50 g gorzkiej. Jeśli chodzi o wykonanie - szybko i prosto :)



Składniki na ok.900g:
  • 200 g orzechów laskowych
  • 150 g czekolady (100 g mlecznej i 50 g gorzkiej)
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (533g)

Wykonanie:
Wyłuskane orzechy wysypałam na małą blaszkę i włożyłam na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po kilku minutach wysypałam na ściereczkę i pocierałam orzechy, aby pozbawić je brązowej skórki. Potem wrzuciłam je do malaksera i i miksowałam ok. 5 minut (miksować można dłużej, ja jednak chciałam, aby orzechy były lekko wyczuwalne). Podczas miksowania możemy zaobserwować jak zmieniają konsystencję ze stałej na płynną o jasno brązowej barwie.
Na garnek z gotującą wodą stawiamy metalową miskę, do której wrzucamy połamaną czekoladę, wlewamy mleko skondensowane i 2 łyżki syropu klonowego lub miodu, ja użyłam syrop klonowy. Wszystko rozpuszczamy, mieszając co jakiś czas. Po rozpuszczeniu, zestawiamy miskę, powstałą mieszankę delikatnie studzimy mieszając, po czym wlewamy zmiksowane orzechy. Teraz tylko musimy dokładnie rozmieszać naszą Nutellę i przelewamy do słoiczków.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)



15 komentarzy:

  1. Pyszności! Dużo lepsza od sklepowej!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę to wypróbować. Przepis "brzmi" rewelacyjnie, a u mnie w domu dwa nutellowe łasuchy - dziękuję bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ile moze stac w lodówce

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ile może stać? Hmm.... pewnie coś do ok. 2 tygodni, ale u mnie zwykle stoi do 5 dni, bo znika szybko :)

      Usuń
  4. A ona zastyga czy zawsze jest taka lejaca?

    OdpowiedzUsuń
  5. Przynajmiej wiadomo co jemy, bez dodatkowych, zbędnych składników jak w tych kupczych. Super;)

    OdpowiedzUsuń
  6. właśnie zrobiłam, super, przepyszna, lepsza od kupnej bez porównania, dzięki za przepis!! pozdrawiam z nad morza ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też ją uwielbiamy. Jak masz i wiesz już jak zrobić nutellę, to koniecznie zrób Krem Snikers, też znajdziesz na blogu ;) Pozdrawiam.

      Usuń
  7. wczoraj wzielam sie za wyprubowanoe przepisu,stoi teraz w lodpwce ale niestety nie zastygla mi.... jest taka troche lejaca... co teraz zrobic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak mogła nie zastygnąć? Jesteś pierwsza, której się to zdarzyło.... Dagmaro, Czy trzymałaś się przepisu i podanych proporcji? Kurcze, przedwczoraj robił tą nutellę mój syn i zastygła po kilku minutach w lodówce, a robimy ją średnio raz na dwa tygodnie........

      Usuń
    2. U mnie też nie zastyga lejaca jest.wychodzi ze za dużo mleka.

      Usuń
  8. Że ja wcześniej nie znałam tego przepisu?! Genialny taka nutella i jaka prosta! Szok! Zrobię na weekendzie :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger