października 07, 2013

Mini Torcik Podwójnie Czekoladowy


Torcik z przepisu Doroty Świątkowskiej. Już po przeczytaniu przepisu wiedziałam, że będzie mega słodkie, czyli nie dla mnie, ale dzieci były zadowolone! Testowałam ciasto na trójce dzieci i smakowało :) Mój wybredny syn powiedział, że w życiu nie jadł tak pysznego kremu i poprosił, żebym z tym kremem zrobiła mu tort na urodziny:) Wczoraj u mnie był Dzień Czekoladocholików i ten torcik idealnie pasował na tą okazję. Jeśli chodzi o trudność tego torcika, to jak dla mnie proste. Bałam się kremu, że może mi nie wyjść, bo nigdy nie robiłam tego typu kremów - niespodzianka! Banalnie proste! Zachęcam Was do zrobienia tego tortu!
Ps. Uwaga to ciasto nie pójdzie w cycki, hehe! To bomba kaloryczna, ale co tam! Coś nam się od życia należy :)




Składniki na ciasto czekoladowe ciemne:
  • 50 g gorzkiej czekolady posiekanej
  • 50 g masła
  • 50 g cukru drobnego
  • 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
W rondelku roztopiłam masło z posiekaną czekoladą, wymieszałam i zostawiłam do przestudzenia. W tym czasie przesiałam mąkę i proszek do pieczenia. W drugiej misce ubiłam jajka w całości razem z cukrem na puszystą pianę, do której małą stróżką wlałam rozpuszczone masło z czekoladą. Miksując dalej dodałam ekstrakt z wanilii, na końcu dodałam mąkę i wymieszałam mikserem na bardzo małych obrotach, mieszając w jedną stronę tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelałam do małej tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 175 stopni przez około 25 minut do suchego patyczka. Po tym czasie ciasto wyciągnęłam i odstawiłam do przestudzenia.




Składniki na ciasto czekoladowe jasne:
  • 50 g białej czekolady, posiekanej
  • 50 g masła
  • 50 g cukru drobnego
  • 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
W rondelku roztopiłam masło z posiekaną czekoladą, wymieszałam i zostawiłam do przestudzenia. W tym czasie przesiałam mąkę i proszek do pieczenia. W drugiej misce ubiłam jajka w całości razem z cukrem na puszystą pianę, do której małą stróżką wlałam rozpuszczone masło z czekoladą. Miksując dalej dodałam ekstrakt z wanilii, na końcu dodałam mąkę i wymieszałam mikserem na bardzo małych obrotach, mieszając w jedną stronę tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelałam do małej tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 175 stopni przez około 25 minut do suchego patyczka. Po tym czasie ciasto wyciągnęłam i odstawiłam do przestudzenia.


Krem z mlecznej czekolady i kawy:
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 350 g mlecznej czekolady, posiekanej
  • 2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
Śmietanę kremówkę wlałam do rondelka i doprowadziłam do wrzenia. Po tym czasie zdjęłam z palnika i dodałam posiekaną czekoladę, odstawiłam na chwilę, po czym mieszałam do jej roztopienia, dodałam kawę. Całość wystudziłam i wstawiłam na całą noc do lodówki ( minimum 12 h).
Przed samym przełożeniem tortu ubiłam końcówkami do ubijania białek do otrzymania gęstego kremu. Czytałam, że ten krem można "przebić", więc uważałam. Kremu nie miksowałam długo, co było dla mnie miłą niespodzianką:)


Dodatkowo:
  • 4 opakowania cukierków Malters (ok.120 g każde opakowanie)- ja użyłam czekoladowych kulek z Biedronki (w mlecznej czekoladzie)

WYKONANIE:
Ciasta upiekłam dzień wcześniej. Następnego dnia rano upieczone blaty czekoladowe przekroiłam na pół. Ubiłam krem, którym przełożyłam moje 4 blaty czekoladowe, w kolejności: ciemny, krem,jasny, krem, ciemny, krem, jasny krem na wierzch i na boki. Cały torcik razem z moim synem obłożyliśmy czekoladowymi kulkami:)
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)


12 komentarzy:

  1. Nie dość że bardzo czekoladowy - a takie uwielbiam - to jeszcze wygląda cudownie :)
    Pozdrawiam serdecznie !
    magicznezyciemarty.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Mega słodkie, ale do gorzkiej czarnej kawki poproszę kawałeczek, aaajjj cudo! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda zachwycająco :) I bardzo elegancko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nasza mama byłaby zachwycona! Pieczemy Twój wypiek w kolejny weekend! Zapraszam na ciasto z owsianym kremem:) http://domowe-wypieki.com/ciasto-z-konfitura-z-pomaranczy-kakaowa-beza-i-kremem-owsiano-kawowym/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja żałuję, że moja mama nie może zobaczyć tego co tu robię, pewnie byłaby dumna....
      Z niecierpliwością czekam na zdjęcia waszego torciku podwójnie czekoladowego! :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  5. Oj nie wiem, czy miałabym tyle cierpliwości, żeby taki tort zrobić, ale apetyt na niego mam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie mam cierpliwości i zrobiłam, to i Ty dasz radę! Trzymam kciuki :)

      Usuń
  6. Śliczny!! Napewno wypróbuję patent z czekoladowymi groszkami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ślicznie dziękuję za wszystkie komentarze - bardzo miło poczytać takie miłe słowa :) Buziaki dla wszystkich!

    OdpowiedzUsuń
  8. muszę przyznać że Twój tort wygląda lepiej niż ten oryginalny

    OdpowiedzUsuń

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger