stycznia 23, 2014

Domowe Batoniki a`la Bounty


Batoniki Bounty zwykle kupowałam w sklepie. Batoniki, które uwielbia mój syn. W domu wszystko można zrobić - jak się tylko chce :) Jak widać mi zachciało się domowych bounty. Przygotowując je wiem co jem. Nie są pracochłonne. Naprawdę. Masę zrobiłam wieczorem, wstawiłam do lodówki. Na drugi dzień pijąc kawę z przyjaciółką oblałam je czekoladą.Zajęło mi to tylko kilka minut. Cierpliwość potrzebna jest w zgniataniu masy na kształt kulek i kostek. Nic trudnego - naprawdę!  Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.



Składniki na ok.15 sporej wielkości kulek i 6 mniejszych batoników:
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 70 g cukru pudru
  • 70 g masła
  • kilka kropel aromatu rumowego
Polewa:
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady


Wykonanie:
Kremówkę i masło podgrzewamy w garnku do momentu,aż masło się roztopi. W misce wiórka kokosowe wymieszać z cukrem pudrem.Kiedy masło się rozpuści, mieszankę kremówki i masła wlewamy do wiórków kokosowych, dodajemy aromat i mieszamy. Powstałą masę ugniatamy łyżką. Nabieramy masę łyżeczką i w dłoniach formujemy kulki, ugniatając mocno masę w dłoniach. Uformowane kulki układamy w zamykanym pojemniku i wkładamy do lodówki na min. 2 h. Można na całą noc tak jak ja to zrobiłam. Kiedy nasze kulki są już gotowe do polania czekoladą, przygotowujemy polewę, a raczej roztapiamy czekolady na parze lub w kąpieli wodnej. Każdą kulkę zanurzamy w roztopionej czekoladzie i układamy na tacy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki,aby czekolada zastygła. Wystarczy niecała godzina. Kiedy czekolada zastygnie, pozostaje nam tylko konsumpcja :) Są pyszne!
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)


10 komentarzy:

  1. Ciekawi mnie, jak to smakuje. Ja robiłam masę bounty z mleka skondensowanego i wiórków kokosowych i była baaaardzo podobna do oryginału:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój syn stwierdził, że podobny do oryginału. Wypróbuj ten przepis to porównasz, a wypróbuję Twój :)

      Usuń
    2. genialne :) wyglądają jak prosto ze sklepu :) pychota !

      Usuń
  2. pysznie wyglądają:D świetnie Ci wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak! Tylko u mnie w domu jak mówię rajskie batoniki to nikt nie wie o co chodzi, a jak mówię bounty to wszystko staje się jasne :)

      Usuń
    2. My wiemy o co chodzi, reklama sprzed lat :)

      Usuń
    3. ona tak fajnie mówiła Bałti - smak raju :) też pamiętam

      Usuń
  4. Yay jak pysznie wyglądają, wychodzi na to, ze są latwe w wykonaniu, nie trzeba wydawać pieniędzy na batonika za każdym razem gdy się chce :-) http://przepis3.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger