lutego 20, 2014

Ciasto Biedronka


Ciasto ciekawe. Przepis z Moje Wypieki z moją małą modyfikacją dotyczącą kremu, ja postanowiłam zrobić zwykły budyniowy i wyszło Pysznie!
Przy okazji sprawdziłam jak wypadnie w pieczeniu olej słonecznikowy firmy Biooil - super. Dobra jakość oleju robi swoje.


Biszkopt:
  • 6 jajek, białka i żółtka oddzielnie
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 80 ml oleju słonecznikowego Biooil
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 220 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Formę o wymiarach 25*35 cm wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy do miseczki. W drugiej misce ubijamy białka, kiedy będą ubite na sztywno dodajemy cukier partiami i miksujemy do momentu, aż przestaniemy wyczuwać cukier między palcami. Następnie dodajemy żółtka cały czas miksując. W następnej kolejności wlewamy olej słonecznikowy - w tym momencie piana trochę zmniejszy swoją objętość. Na końcu partiami wsypujemy przesiane mąki, które delikatnie musimy za pomocą szpatułki lub łyżki musimy wmieszać w masę jajeczno -olejową.
Masę wykładamy do przygotowanej formy, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30 - 40 minut do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt, studzimy i przeccinamy wzdłuż na dwa blaty.



Krem budyniowy:
  • budyń śmietankowy na 3/4 l gotujemy w 1/2 litrze mleka ( możemy budyń zrobić sami)
  • 1/2 litra mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kostka masła
Dodatkowo:
  • 1/3 słoika dżemy truskawkowego
  • wiórka kokosowe
  • galaretka truskawkowa rozpuszczona w 250 ml wody


Wykonanie:
Do rondelka wlewamy mleko, zostawiając 3/4 szklanki, w której rozpuszczamy proszek budyniowy. Do rondelka wsypujemy cukier i gotujemy. W momencie, w którym mleko będzie się gotować i podnosić w rondelku wlewamy rozmieszany budyń i energicznie mieszamy do zgęstnienia budyniu. Gotowy budyń przykrywamy folią tak, żeby folia dotykała powierzchnię budyniu i studzimy. W misce masło ubijamy na puch, do którego dodajemy po łyżce budyniu cały czas miksując.



Wykonanie całego ciasta:
Pierwszy blat biszkoptowy smarujemy dżemem truskawkowym, ja posmarowałam moim domowym musem truskawkowym, który robiłam zeszłego lata. Następnie na dżem wykładamy masę budyniową. W górnym blacie biszkoptowym małą okrągłą foremką wycinamy kółeczka, serduszka, co będziemy chcieli. Powycinamy blat układamy na masie budyniowej. Wierzch smarujemy kremem budyniowym, który oprószamy wiórkami kokosowymi. W powstałe otworki wlewamy tężejącą galaretkę truskawkową. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)


/*post zawiera lokowanie produktu/
Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger