Składniki na 4 osoby:
- 25 g masła
- 200 ml śmietany kremówki
- 460 g makaronu kokardki
- 90 g sera parmezan świeżo startego oraz trochę do posypania bezpośrednio przed podaniem,
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- szczypta gałki muszkatołowej świeżo startej,
- oliwa z oliwek,
- dodatkowe masło do smażenia mięsa,
- sól
- pieprz
- ewentualnie gałązki pietruszki do dekoracji
- nitki chili do dekoracji
- Masło i 150 ml śmietany kremówki połączyłam w dużym garnku i gotowałam na średnim ogniu. Następnie zmniejszyłam ogień i pozostawiłam na mniej więcej 1 1/2 minuty, aż zgęstnieje.
- W tym czasie pierś z kurczaka pokroiłam w drobną kosteczkę, posypałam solą i pieprzem i usmażyłam na maśle.
- W tym czasie w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek ugotowałam makaron al dente. Odcedziłam i polałam sosem.
- Ciągle podgrzewając wymieszałam makaron z sosem za pomocą dwóch widelców.
- Dodałam pozostałą śmietanę, parmezan oraz gałkę muszkatołową o doprawiłam do smaku. Lekko podgrzewając, dokładnie wymieszałam.
- Makaron przełożyłam na podgrzane talerze, na wierzch wysypałam kurczaka i udekorowałam nitkami chili. Podałam bezpośrednio po przygotowaniu z oddzielnie startym parmezanem.
smacznie:)
OdpowiedzUsuńPycha, ale smaka narobiłaś! :)
OdpowiedzUsuńPychotka, uwielbiam makarony. Chętne przetestuję ten przepis!
OdpowiedzUsuń