lutego 18, 2014

Kokardki all` Alfredo


To moja kolejna propozycja makaronowa. Przepis wygrzebałam ze starej książki kucharskiej o makaronach. Pyszny sos serowy plus moja mała modyfikacja, wyszło pysznie i szybko!


Składniki na 4 osoby:

  • 25 g masła
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 460 g makaronu kokardki 
  • 90 g sera parmezan świeżo startego oraz trochę do posypania bezpośrednio przed podaniem,
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • szczypta gałki muszkatołowej świeżo startej,
  • oliwa z oliwek,
  • dodatkowe masło do smażenia mięsa,
  • sól
  • pieprz
  • ewentualnie gałązki pietruszki do dekoracji
  • nitki chili do dekoracji 


Wykonanie:
  • Masło i 150 ml śmietany kremówki połączyłam w dużym garnku i gotowałam na średnim ogniu. Następnie zmniejszyłam ogień i pozostawiłam na mniej więcej 1 1/2 minuty, aż zgęstnieje.
  • W tym czasie pierś z kurczaka pokroiłam w drobną kosteczkę, posypałam solą i pieprzem i usmażyłam na maśle.
  • W tym czasie w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek ugotowałam makaron al dente. Odcedziłam i polałam sosem.
  • Ciągle podgrzewając wymieszałam makaron z sosem za pomocą dwóch widelców.
  • Dodałam pozostałą śmietanę, parmezan oraz gałkę muszkatołową o doprawiłam do smaku. Lekko podgrzewając, dokładnie wymieszałam.
  • Makaron przełożyłam na podgrzane talerze, na wierzch wysypałam kurczaka i udekorowałam nitkami chili. Podałam bezpośrednio po przygotowaniu z oddzielnie startym parmezanem.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

 

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger