- 500 g miodu naturalnego, ja użyłam kwiatowego i lipowego
- 1,5 szklanki cukru
- 250 g masła
- 1 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce)
- Miód, cukier i masło podgrzewałam stopniowo. Cały czas mieszałam, aby cukier się dobrze rozpuścił. Doprowadziłam do wrzenia. Następnie wystudziłam.
- W czasie kiedy masa miodowa stygła skompletowałam sobie resztę składników, sodę wymieszałam z mlekiem.
- Do wystudzonej masy stopniowo wsypywałam mąkę,przyprawę do piernika, wlewałam mleko z sodą, sól i wbijałam po jednym jajku. Ciasto wyrabiałam mikserem ręcznym spiralnymi końcówkami. Można wyrabiać drewnianą łyżką lub ręką.
- Wyrobioną masę przełożyłam do metalowej miski, przykryłam lnianymi ściereczkami, które jeszcze przykryłam podziurkowaną folia spożywczą i wstawiłam do lodówki. Teraz odliczam tygodnie do dnia pieczenia.
- Autorka pisze aby piec 5-7 dni przed świętami.
- Po wyrobieniu ciasto było dość luźne, ale na drugi dzień po leżakowaniu w lodówce już stężało. Autorka pisze, że po tych 5-6 tygodniach leżakowania w lodówce ciasto da się rozwałkować, tylko trzeba je lekko podsypywać mąką. Miała rację!
- Ciasto podzieliłam na 3 części, rozwałkowałam na grubość około 5 mm. Piekłam w dużej blaszce tej, która była w komplecie z piekarnikiem. Piekłam w temperaturze 170 stopni przez 15 - 20 minut. Piernik mocno rośnie. Po upieczeniu wystudziłam wszystkie blaty.
- Wystudzone blaty przełożyłam podgrzanymi Powidłami Śliwkowymi własnej roboty. Przełożone blaty równomiernie obciążyłam i odstawiłam piernik do skruszenia na 3 - 4 dni.
- Po upływie 4 dni piernik pocięłam na 3 równe części i polałam rozpuszczoną czekoladą. Jak chcecie możecie polać lukrem. Piernik długo zachowuje świeżość. Sprawdziłam to. Im dłużej leży tym jest lepszy. Można go zawinąć w papier do pieczenia lub lnianą ściereczkę, żeby nie wysychał.
mój tez już czeka na upieczenie:)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie
OdpowiedzUsuńWłaśnie piję kawkę i zajadam pyszne piszingerki 😀i tak się zastanawiam czy nie jest za późno na nastawienie piernika?
Witaj Alicjo, Ty mi tu wafelkiem smaka nie rób :D Spokojnie nastaw, pierwszy raz jak robiłam to też z opóźnieniem i wyszedł pyszny, więc do dzieła!
UsuńMagdaleno ale bułeczki cynamonowe... no no wygrywają z wafelkami. Zatem zabieram się za piernik i zobaczymy co mi z tego wyjdzie. Nie omieszkam pochwalic sie moim dziełem 😊. Milego dnia!
OdpowiedzUsuńNie omieszkam Cię powiesić w galerii ;) Tu na blogu też możesz pisać swoje wrażenia pod przepisami, z których korzystasz, Twoja opinia pomaga wtedy innym podjąc decyzję czy piec czy nie piec :D
UsuńWitaj Magdo, nam pytanie techniczne czy to juz czas na pieczenie pysznego piernika?
OdpowiedzUsuńZależy kiedy nastawiłaś ciasto. Ja piekę po 5 - 6 tygodniach leżakowania, w tym roku u mnie będzie to już ten tydzień.
UsuńAlicjo, ja piekę na największych blachach tych od piekarnika i mi idzie niecałe 4 słoiki po 500 ml powideł śliwkowych i z czarnej porzeczki, bo od dwóch lat dolną warstwę wykładam czarną porzeczką , a górną powidłami śliwkowymi. CO do czekolady używam zawsze gorzkiej, bo najlepiej i najszybciej twardnieje, to wg mnie zapobiega wysychaniu piernika, a dodatkowo taka gorzka czekolada nie spływa i nie roztapia się szybko, dzięki czemu pokrojony piernik na talerzu ładnie wygląda przez całą "imprezę" :)
OdpowiedzUsuńALicjo, zabij mnie, przez pomyłkę usunęłam Twój komentarz, jak możesz wrzuć go jeszcze raz i wybacz, ale odpowiedziałam przynajmniej na niego :)
Chciałam tylko podziękować za świetny przepis. Piernika robiłam pierwszy raz i byłam dość sceptycznie nastawiona. Okazało się jednak ze niepotrzebnie. Piernik wyszedł FANTASTYCZNIE. Dla pewności wysyłałam tez mojej rodzince na drugi koniec Polski i wszyscy byli oczarowani smakiem. Tak więc zapisuję w moim zeszyciku PIERNIK STAROPOLSKI jako PODSTAWOWE ciasto na Boże Narodzenie. Polecam!
OdpowiedzUsuńBo nie ma się czego bać :) Ja też ten piernik rozsyłam po Polsce i rozdaję po rodzinie i zawsze jest efekt WOW. A co roku wszyscy mnie pilnuję abym nie zapomniała zagnieść ciasta na ten piernik :)
Usuń