Są przepisy, które wpadają do mojej kuchni jak tajfun. Pojawiają się niespodziewanie, a ja pod wpływem chwili bez zastanowienie robię i już. Wczoraj było już późno, z nudów przeglądałam różne przepisy i wpadłam na te sezamki i nie wyobrażałam sobie jak mogłabym ich nie zrobić. Źródło: Zdrowie na widelcu. Pracy przy nich niewiele. Tu także widać jak wiele zastosowań może mieć silikonowa forma Monamour. W sklepie Garneczki.pl według mnie mają największy wybór foremek silikonowych w sieci.
Dzisiejszy wyrób w 100% naturalny, a jaki pyszny. Tu wykorzystałam produkty ze sklepu SKWORCU. Osobiście nie przepadam za miodem w czystej postaci, a w tym przypadku chyba polubię miód - pycha!
Składniki:
- 1/2 szklanki ziaren sezamu Skworcu
- 1/2 szklanki migdałów w płatkach Skworcu
- 1 garść jagód Goji Skworcu
- 3 łyżki miodu naturalnego
Wykonanie:
Ziarna sezamu i płatki migdałów wsypujemy do garnka i lekko prażymy. Po kilku minutach dodajemy miód, mieszamy i trzymamy na małym płomieniu do 10 minut, aby miód zgęstniał. Na koniec wsypujemy jagody Goji, mieszamy i wykładamy do foremek lub wylewamy na papier do pieczenia. Jeśli wybieramy papier do pieczenia, to masę musimy przyłożyć drugim kawałkiem papieru, rozwałkować cienko i jeszcze ciepłą masę podzielić na kawałki, bo zastygniętą będzie nam trudno ładnie pokroić. To co? Do roboty? :)
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
