Jak powstał przepis? Było to bardzo dawno, mój syn był wtedy bardzo mały. Chciałam zrobić mu spaghetti, poprosiłam nawet jedną osobę o przepis - dostałam, ale taki, który od samego początku skazywał mnie na niepowodzenie. Dlaczego taki przepis mi dała? Pewnie z zawiści, albo z innych powodów. Czasami nie rozumiem ludzi, ale w sumie dobrze się stało, bo uruchomiłam swoje szare komórki i stworzyłam swój własny przepis, który często modyfikuję, ale Wam podam wersję podstawową. To spaghetti robię bardzo często, nie było jeszcze osoby, której by nie smakowało, a mój już dorastający syn mógłby je jeść codziennie - tak mu smakuje.
Składniki na 5 osób:
- makaron Spaghetti
- 500 g mięsa mielonego
- 500 g przecieru pomidorowego
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- 5 łyżek ketchupu najlepiej pikantnego
- wywar z warzyw
- świeżo zmielona sól ziołowa
- bazylia suszona
- świeżo zmielony pieprz
- łyżeczka cukru
- kilka ząbków czosnku
- 1 mała cebula
- oliwa z oliwek
- ser żółty starty na tarce o drobnych oczkach
- gałązka świeżej bazylii
Wykonanie:
- Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy. Na niewielkiej ilości oliwy smażymy cebulę do momentu jej zeszklenia. Potem wrzucamy czosnek i smażymy krótką chwilkę. Następnie wrzucamy mięso mielone i smażymy do czasu, aż zmieni barwę na szarą. W między czasie wrzucamy kostkę warzywną.
- Następnie wlewamy przecier pomidorowy, ketchup, koncentrat pomidorowy, wsypujemy pieprz, sól ziołową i cukier i mieszamy dokładnie. Całość trzymamy na małym ogniu i w tym czasie możemy już zacząć gotować makaron. Pod koniec smażenia wsypujemy bazylię.
- Makaron odcedzamy i nie przelewamy wodą, aby sos mógł łatwiej przykleić się do makaronu.
- Makaron wykładamy na talerze, wykładamy sos i posypujemy żółtym serem startym na tarce o drobnych oczkach. Wierzch posypujemy listkami świeżej bazylii.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)