- makaron Spaghetti
- 500 g mięsa mielonego
- 500 g przecieru pomidorowego
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- 5 łyżek ketchupu najlepiej pikantnego
- wywar z warzyw
- świeżo zmielona sól ziołowa
- bazylia suszona
- świeżo zmielony pieprz
- łyżeczka cukru
- kilka ząbków czosnku
- 1 mała cebula
- oliwa z oliwek
- ser żółty starty na tarce o drobnych oczkach
- gałązka świeżej bazylii
Wykonanie:
- Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy. Na niewielkiej ilości oliwy smażymy cebulę do momentu jej zeszklenia. Potem wrzucamy czosnek i smażymy krótką chwilkę. Następnie wrzucamy mięso mielone i smażymy do czasu, aż zmieni barwę na szarą. W między czasie wrzucamy kostkę warzywną.
- Następnie wlewamy przecier pomidorowy, ketchup, koncentrat pomidorowy, wsypujemy pieprz, sól ziołową i cukier i mieszamy dokładnie. Całość trzymamy na małym ogniu i w tym czasie możemy już zacząć gotować makaron. Pod koniec smażenia wsypujemy bazylię.
- Makaron odcedzamy i nie przelewamy wodą, aby sos mógł łatwiej przykleić się do makaronu.
- Makaron wykładamy na talerze, wykładamy sos i posypujemy żółtym serem startym na tarce o drobnych oczkach. Wierzch posypujemy listkami świeżej bazylii.
Dla mnie za mało na tych talerzach, bo ja wręcz uwielbiam spaghetti i mogłabym jeść je codziennie :D
OdpowiedzUsuńNa zdjęciu widać mój talerz, dziecko miało dwa razy tyle, pewnie byście się dogadali razem w temacie spaghetti :)
UsuńUwielbiam makarony pod każdą postacią, Twoje bolognese tez chętnie bym zjadła ;)
OdpowiedzUsuń