marca 25, 2014

Spaghetti a`la Bolognese Moje Własne!


Jak powstał przepis? Było to bardzo dawno, mój syn był wtedy bardzo mały. Chciałam zrobić mu spaghetti, poprosiłam nawet jedną osobę o przepis - dostałam, ale taki, który od samego początku skazywał mnie na niepowodzenie. Dlaczego taki przepis mi dała? Pewnie z zawiści, albo z innych powodów. Czasami nie rozumiem ludzi, ale w sumie dobrze się stało, bo uruchomiłam swoje szare komórki i stworzyłam swój własny przepis, który często modyfikuję, ale Wam podam wersję podstawową. To spaghetti robię bardzo często, nie było jeszcze osoby, której by nie smakowało, a mój już dorastający syn mógłby je jeść codziennie - tak mu smakuje. 

             

Składniki na 5 osób:
  • makaron Spaghetti 
  • 500 g mięsa mielonego
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 5 łyżek ketchupu najlepiej pikantnego
  • wywar z warzyw
  • świeżo zmielona sól ziołowa
  • bazylia suszona 
  • świeżo zmielony pieprz
  • łyżeczka cukru
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 mała cebula
  • oliwa z oliwek
  • ser żółty starty na tarce o drobnych oczkach
  • gałązka świeżej bazylii

Wykonanie:
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy. Na niewielkiej ilości oliwy smażymy cebulę do momentu jej zeszklenia. Potem wrzucamy czosnek i smażymy krótką chwilkę. Następnie wrzucamy mięso mielone i smażymy do czasu, aż zmieni barwę na szarą. W między czasie wrzucamy kostkę warzywną.
  • Następnie wlewamy przecier pomidorowy, ketchup, koncentrat pomidorowy, wsypujemy pieprz, sól ziołową i cukier i mieszamy dokładnie. Całość trzymamy na małym ogniu i w tym czasie możemy już zacząć gotować makaron. Pod koniec smażenia wsypujemy bazylię.
  • Makaron odcedzamy i nie przelewamy wodą, aby sos mógł łatwiej przykleić się do makaronu. 
  • Makaron wykładamy na talerze, wykładamy sos i posypujemy żółtym serem startym na tarce o drobnych oczkach. Wierzch posypujemy listkami świeżej bazylii.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)


Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger